Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Берлин спечели 760 млн евро от дела си в "Луфтханза"

Германия реализира 760 млн. евро печалба от продажбата на целия дял на правителството в "Дойче Луфтханза", придобит по време на пандемичните карантини, когато почти целият наличен флот остана приземен на летищата. Фондът за икономическа стабилизация (WSF) на страната е продал останалите 9.92% от най-големия европейски авиопревозвач на международни инвеститори, става ясно от официално изявление за медиите часове след като на 13 септември коалиционният кабинет обяви "раздялата си" с дела си от 6.2 процента.       

"Общият размер на постъпленията от продажбата в размер на 1.07 млрд. евро във WSF надхвърля значително инвестираните за придобиването на дела 306 млн. евро", информира Юта Дьонгес - управляващ директор на финансовата агенция. Тя допълва, че с тази сделка "приключва участието на фонда и авиокомпанията отново е в частни ръце".

Акциите на "Луфтханза" загубиха около 2% от пазарната си оценка в ранната сутрешна търговия на 14 септември във Франкфурт, като котировките остават почти непроменени от началото на годината досега. 

През ноември 2021-а германският авиопревозвач изплати преди срока на падежа последните 9 млрд. евро от спасителния кредитен пакет, което даде възможност на равителството да се раздели с дела си на солидна печалба. Берлин задейства спасителната акция през 2020-а когато наложените от пандемията рестрикции прекратиха полетите. 

Сред купувачите на държавния дял в "Луфтханза" вероятно е и най-богатият германец, който обяви, че иска да придобие повече акции от компанията. 84-годишният Клаус-Михаел Кюне, който е собственик на логистичната група "Кюне и Нагел", купи в началото на март 5% от "Луфтханза", на 8 април удвои дела си, а в последствие го качи до 15.01 процента. В официална декларация от миналата седмица милиардерът, чието лично състояние се оценява на 30 млрд. евро, сподели, че иска да увеличи още акционерното си участие в авиопревозвача.

Германия ликвидира дела си в "Луфтханза" малко след като компанията постигна споразумение с пилотите за увеличение на заплатите им и в замяна предотврати поредните стачки поне за година напред. Фирмените мениджъри са в непрекъснати трудови разпри, свързани с отмяната на хиляди полети, които нажежават и без това горещия и хаотичен летен сезон на интензивен трафик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във