Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Берлин спасява до часове "Унипер" от фалит

Германското правителство е във финалния етап на сделката за спасяване на енергийното дружество "Унипер", която ще спаси от колапс ключова точка от енергийната мрежа на страната в хода на мерките на Москва да ореже газовите доставки за Европа. Администрацията на канцлера Олаф Шолц ще поеме между 25% и 30% от увеличението на капитала на компанията при номинална цена от 1.70 евро за акция, твърдят запознати с въпроса лица. Висши представители на германския кабинет ще обсъдят пакета на 22 юли, а споразумението може да бъде огласено до края на деня. 

Пакетът обхваща подобни на акции хибридни ценни книжа за около 8 млрд. евро, както и голяма кредитна линия от държавния германски кредитор kfW, споделили за агенция "Блумбърг" пожелалите анонимност добре информирани източници. "Унипер" и Берлин отказват официални коментари на изнесената новина. 

"Унипер" е първата едра корпоративна жертва на ескалиращата европейска газова криза, поискала държавна помощ в началото на юли. Най-крупният продавач на руско синьо гориво бе тласнат на ръба на фалит след като руският президент Владимир Путин оряза газовите доставки в отговор на западните санкции срещу Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна. 

Регистрираната в Дюселдорф компания, създадена през 2016-а от предишните активи в твърди горива на E.ON, се оказа най-слабото звено в енергийната система на най-могъщото европейско стопанство. Огромните контракти на дружеството с руския държавен монополист "Газпром" го прави силно уязвимо на всяка редукция на газовите потоци за Германия и го принуждава да попълва недостига на високи цени от спот-пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във