Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Берлин национализира "Унипер" срещу 29 млрд. евро

Германското правителство ще национализира докараното до фалит енергийно дружество "Унипер" заради спрените руски газови доставки. Най-едрият германски вносител на синьо гориво ще бъде спасен с цената на 29 млрд. евро - най-голямата корпоративна спасителна акция в Германия от финансовата криза през 2008-а когато предостави 480 млрд. евро държавна подкрепа на банковия сектор.

Берлин, който първоначално планираше да придобие 30% дял в "Унипер", вече измества изцяло бившия му собственик "Фортум" за 480 млн. евро. Отделно, кабинетът ще поеме и кредитната линия в размер на 7.5 млрд. евро, осигурена от финландската енергийна фирма.

Същевременно, Германия ще рекапитализира "Унипер" с 8 млрд. евро, съобщи на 21 септември министърът на икономиката Роберт Хабек. Те ще са извън кредитната линия за 13 млрд. евро, която правителството на страната вече отпусна на енергийното дружество. 

Преди войната в Украйна "Унипер" набавяше половината от целия германски внос на природен газ. И политиците се страхуваха, че фалитът му ще доведе до колапс на газовите доставки и икономически хаос в най-голямото европейско стопанство.

Държавната капиталова инжекция от 8 млрд. евро ще бъде направена при 65% отбив от цената, на която приключи търговията на акциите на компанията на 20 септември. Фирмените книжа загубиха почти 90% от пазарната си оценка след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Главният изпълнителен директор на "Унипер" Клаус-Дийтер Маубах коментира на 21 септември, че споразумението позволява на дружеството "да изпълнява ролята си на жизнено важен за системата доставчик на енергия". Той допълва, че поправката на пакета за стабилизиране на групата, обявен през юли, е била наложена като предпазно средство срещу сривове от по-нататъшно задълбочаване на енергийната криза. След като Москва спря газа за Германия по "Северен поток 1", "Унипер" бе принуден да попълва недоставените количества на значително по-високи цени, което го доведе до ръба на фалит. 

"Ролята на газа в Европа се промени фундаментално откакто Русия атакува Украйна, както и перспективата за сериозен газов портфейл", заяви главният изпълнителен директор на "Фортум" Маркус Раурамо. Той допълни, че "в сегашните условия на европейските енергийни пазари и предвид сериозността на положението на "Унипер", неговата национализация е правилна стъпка, не само за него, но и за "Фортум". Раурамо каза още, че фирмата му ще се върне към генерирането на "чиста" енергия, включително и ядрена, в скандинавските държави.

"Унипер", който работи с електроцентрали на въглища и на природен газ, бе отделен от "ЕОН" през 2016-а. Година по-късно се появи офертата за придобиването му от "Фортум" - сделка, на която първоначално твърдо се противопоставяше мениджмънта на "Унипер" и която бе финализирана чак през 2020-а. Това поглъщане, осъществено от бившия главен изпълнителен директор на финландската фирма - Пека Лундмарк - в момента шеф на "Нокиа", се смята за една от най-лошите сделки в историята на финландския бизнес.

"Фортум" плати 7 млрд. евро за своя 73.3-процентен дял от капитала на "Унипер", като в замяна получи дивиденти за 900 млн. евро и само 480 млн. евро за останалите акции. Финландската група ще си вземе обратно и 4 млрд. евро, колкото е стойността на заема, отпуснат на германското дружество, и ще бъде освободена от кредитна гаранция в същия размер от 4 млрд. евро). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във