Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бензиностанции във Великобритания остават без гориво

Компанията "Бритиш петролиум" заяви, че близо една трета от бензиностанциите й в Обединеното кралство са останали вчера без гориво, на фона на паническите покупки и въпреки призивите на правителството водачите на моторни превозни средства да запазят спокойствие, тъй като няма някакъв сериозен недостиг, предаде Ройтерс.

На бензиностанциите се образуваха огромни опашки от превозни средства, като водачите в някои случаи чакаха в продължение на часове, за да заредят автомобилите си с бензин, след като петролните компании съобщиха, че недостигът на шофьори създава транспортни проблеми от рафинериите до бензиностанциите. "Предвид сериозното търсене, на което станахме свидетели през последните два дни, смятаме, че в около 30 процента от обектите в тази мрежа не са останали запаси от който и да е от основните видове гориво", съобщи "Бритиш петролиум", която оперира 1200 обекта във Великобритания. "Работим за възможно най-скорошното снабдяване на обектите с гориво", заявиха още от компанията.

Свързаната с предполагаемия недостиг на гориво паника се появи на фона на няколкото кризи, с които се сблъсква понастоящем Великобритания: покачването на цените на газа по света, недостига на въглероден диоксид, който застрашава месната индустрия, и недостигът на шофьори на тирове, който създава хаос сред търговците и причинява недостиг на стоки в магазините. 

Петролните котировки нараснаха мощно в началото на седмицата под влияние на очевидните признаци за очертаващ се недостиг на предлагане на нефтения пазар, предизвикан от глобалната енергийна криза. 

Суровият петрол е поскъпнал с над 80% през последната година в резултат на възстановяването на потреблението от пораженията на пандемията. При предлагането обаче не се наблюдава същия ентусиазъм - ОПЕК и приятели вкарват много пестеливо допълнителни количества гориво (от блокираните преди година 10 млн. барела на ден) на пазара, което де факто води и до очертаващия се недостиг. В допълнение, екстремното време в САЩ извади от строя част от локалното производство. 

На прага на четвъртото тримесечие и на настъпващата зима на Северното полукълбо, множество пазарни анализатори предсказват по-нататъшен ръст на петролните котировки. Сред тях е и "Голдмън Сакс груп", чийто експерти повишиха с 10 щ. долара - до 90 долара за барел, прогнозата си за цената на черното злато в края на годината, мотивирайки се с очертаващия се по-голям от очаквания пазарен дефицит. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във