Банкеръ Weekly

Грабеж на ръба на закона

Белово стана частно срещу 2 милиона

Защо са му кметски избори тогава?

Кметът Варев и бизнесменът Кехайов се срещнаха спешно, но тайно... на пътя.
S 250 5a26ae53 c7f8 413a 92ae d2de788bb77e
S 250 eaa74e55 6ebd 4999 849a ee6986373dab

Феодализмът се завръща в България. Цели общини преминават в ръцете на "влиятелни" бизнесмени със спорна репутация. И всичко това с активното участие на кметове и местна власт. И на "промоция", граничеща с подаръци. В такива селища избори просто не е необходимо да се правят - началниците на кметствата просто се купуват, а те пък връщат "услугата". Такъв е случаят с община Белово. И то в буквалния смисъл на думата. Това "постижение" е резултатът от активните действия на кмета Костадин Варев, който е запретнал ръкави и яко разпродава де-що има общинска земя. Само с три интересни сделки, сключени в последните 4-5 месеца, той успява да "реализира" близо 4 хил. имота (терени с площ от половин до 150 дка), които спазарява за смешна цена - средно около 80 лв. за декар. Така от края на миналата година досега общината е "олекнала" с близо 25 хил. дка от землището си, изтъргувани за по-малко от 2 млн. лева. Като се има предвид, че по официални данни територията на цялата община (с всички села около нея) се разпростира на 336 200 дка (виж Уикипедия), става ясно, че са продадени близо 8% от нея... А ако очаквате

легитимираният като купувач

на тези терени да е някой голям инвестиционен фонд за земеделска земя или пък крупен бизнесмен, объркали сте се много. Купувачът наистина е един-единствен, но е скромно дружество с ограничена отговорност с двама световнонеизвестни съдружници и регистриран капитал от... 500 лева. Иде реч за "Българско земеделско производство" ООД, със седалище и управление, разположено на столичната улица "Джеймс Баучър" 81 , ет. 1, ап. 3. Но изненадите не свършват дотук. Любопитното е, че според  вписаните в Търговския регистър документи фирмата е учредена на 31 юли миналата година. От дружествения договор става ясно, че нейни собственици с равни дялове (разбирай всеки с по 250 дяла по 1 лев) са Ивайло Пенев от село Варвара, Пазарджишко (27-годишен) и Неделчо Недялков от Варна (46-годишен). Само три месеца след регистрацията на фирмата управителят й Недялков успява да подпише уникален договор с кмета на Белово - Варев, чрез който в имотната партида на ръководеното от него дружество са прехвърлени 3600 общински имота и тя придобива "респектиращия" обем от близо 900 страници. Първите две сделки са вписани в службата по вписвания в Пазарджик в един и същи ден -  на 24 октомври 2014 година. Според договорите за покупко-продажба (с които в. "БАНКЕРЪ" разполага) купувачът е направил два превода по сметките на общината - първия за 1 141 748.90 лв. и втория на стойност 819 554.40 лева. Така фирма с история от три месеца се превръща в един от най-едрите собственици на терени из землището на община Белово.   

Историята около тези имоти обаче не свършва дотук. Оказва се, че

само за месец тяхната цена нараства 10 пъти

Според справка в имотния регистър на 28 ноември върху по-малко от половината от тези имоти (1296 на брой) е учредена договорна ипотека в полза на "Уникредит Булбанк". Според вписания в ипотеката "материален интерес" става дума за 9 779 150 лева. Месец по-късно, точно преди Нова година (на 29 декември), други 95 имота от новопридобитата от "Българско земеделско производство" ООД собственост са заложени в Банка "Пиреос". Учредената договорна ипотека към тази финансова институция е с вписан "материален интерес" в размер на 977 915 лева. Простата сметка показва, че разликата между оценката на банката и тази на общината е повече от 10 пъти. Интересно е да се разбере кой и как оцени общинските земи така?!

Друг интересен момент от историята на новоизлюпеното дружество купувач на общински терени са неговите собственици. За разлика от партньора си Ивайло Пенев, който няма никаква бизнес история освен участието си в тази единствена фирма,  съдружникът му Неделчо Недялков притежава няколко еднолични дружества, занимаващи се с, меко казано,

прелюбопитна дейност

Тя обаче в нито една своя част няма нищо общо с търговията със земеделски земи. Така например в регистрацията на едноличното дружество с ограничена отговорност "Консултинг груп" (собственост на Недялков) е записано, че то се занимава със строителство. Другата му фирма е "Агенция за сватби и тържества Афродита" ЕООД (чийто предмет на дейност е очевидно ясен). Третата - "Карагана арборесценз" ЕООД, е насочила усилията в... дърводобива. Едно от дружествата му "Полента - Неделчо Недялков" ЕТ, пък е търгувало с облекла. Но вече е прекратило дейността си. Що се отнася до обществените му ангажименти, те са в... сдружението "Българска федерация по акробатичен рокендрол", където Недялков е съуправляващ. Според финансовите отчети на тези дружества, публикувани в Търговския регистър, изброените фирми трудно могат да бъдат наречени печеливши. В отчета на "Консултинг груп" за 2013-а е записано, че печалбата му е 11 хил. лв., а в  този на "Карагана арборесценз" през 2014-а, че било на загуба от 33 хил. лева. Що се отнася до "Агенция за сватби и тържества Афродита", там финансовите отчети са сведени до... няколко нули.

Уж неизвестният му млад съдружник обаче също не е случаен човек. Оказа се, че той е в близки, почти роднински отношения с известния в този регион бизнесмен Иван Кехайов (по прякор Кифлата). Според градската легенда той не само е изключително близък до кмета Варев, но е и неговото момче за поръчки...

Името на Кехайов е отдавна е свързано с едни от най-скандалните общински сделки в региона. Преди близо преди пет години  една заменка и едно "дарение" на общинска земя (до градския плаж), където концесионер е фирма "Ейнджъл", предизвикаха прокурорско разследване и съд за Варев (по това време председател на общинския съвет), в които бе доказана щета на общината за четвърт милион лева  По онова време като представител на фирмата се явява именно Кехайов  и напоително обяснява пред медиите колко огромна инвестиция са направили в региона и колко добре е, че земята около плажа е раздадена. Подозренията по онова време бяха, че самият Варев е човекът, който е реалният собственик на тези земи... В местния в. "Знаме" откриваме още една любопитна публикация, в която се намесва името на Кехайов (от края на ноември миналата година), в която се съобщава, че бизнесменът Кехайов е осъден на една година условно плюс 12 месечна пробация. Причината са рекет и заплахи срещу конкурентни фирми в дърводобивния бизнес в качеството му на управител на фирма "Белтранс".

Не бихме могли да опишем всички скандални случаи, в които е забъркано името на това "момче на кмета", тъй като трябва да издадем многотомник. Но ще се спрем на връзката му с младия "предприемач" Ивайло Пенев. Той от близо три години живее на семейни начала с Анжела Динкова, дъщеря на собственичката на  фирма "ЕЙНДЖЕЛ-ЗЛАТИНКА ЕНЧЕВА" (концесионер на плажа) Златинка. Тя пък е сестра на съпругата на Кехайов - Стефка Енчева  Кехайова...?! Отдавна се знае, че плажът на практика се стопанисва именно от Кехайов. Това се потвърждава даже от справка в ЕСГРАОН-а, според която самата Златинка има настоящ адрес в... Кипър. И то от 26 септември 2005 година.

Тези взаимни обвързаности между местните "играчи" отдавна не са тайна за населението в региона, но хората са изплашени и не се решават да говорят, освен ако не им се гарантира анонимността. Това е и причината тук да не посочваме имената на хората, които ни разказаха удивителни истории за "врътките" в тази община. Но записите с техните откровения се пазят в редакцията. И тук може би идва отговорът на въпроса как така на кмета Варев не му е направило впечатление, че продава такива огромни терени на дружество с капитал от 500 лв. и със съдружници, които не разполагат с каквато и да е финансова опора. Откъде пък те са намерили средства, за да закупят тези макар и доста "преоценени" земи, е въпрос, чийто отговор трябва да дадат правоохранителните институции у нас.

Но, както отдавна знаем, на нашата географска ширина е изключително нездравословно да се задават въпроси

за произхода на първия милион...?!

Знаем обаче и друго - че апетитът идва с яденето. Потвърждение на тази максима получаваме от третия по ред договор за покупко-продажба на земи, ливади и гори, сключен между кмета на община Белово и фирма "Българско земеделско производство", регистриран в пазарджишката служба по вписвания на 19 февруари тази година. Според него кметът на Белово е продал на същата фирма 11 имота, разположени на общо 280.583 дка, за 45 554.03 лева. В същото време със ситен шрифт в договора е вписано едно изречение, че към контракта има и... приложение. То обаче не съществува в единната система на мястото, където е имотната партида на фирмата купувач. Това обаче не пречи в същия ден по нея да бъдат записани не 11, а 290 имота...?! И навсякъде като продавач да е вписана община Белово. А ако нашият калкулатор не се е объркал съвсем от безкрайното смятане, иде реч не за 280 дка, описани в договора, а за близо 850 декара...(?!) Прави впечатление, че в договора са описани по-големите терени - тези между 5 и 72 декара. В регистъра обаче са записани още стотици имоти с площ от 100 кв. м до 3-4 декара. За всеки един от тях съответно са посочени номерът на имотната партида и неговата квадратура, така както изисква законът. Основанието за сключването на договора за големите имоти е резултатът от проведен търг и заповед на кмета - № 07 от 12 януари 2015 година. Но и усилията ни да открием обявата и за този конкурс също удариха на камък. Обяснението на кмета беше, че обявите за него, както и за предишните са изтекли и просто са "изпаднали" от страницата на общината. Ай ти специалисти обаче твърдят, че действително обявата може да бъде регистрирана на сайта на общината, но на практика до нея да има достъп единствено... администраторът.

Всички тези обяснения... да са верни, ама колко да са верни?! Защото в сайта е публикувана и си стои и до ден днешен обява от юли месец миналата година за продажбата на два поземлени имота - единият с площ от 1 418 кв. м и вторият - с площ от 1336 кв. м, за които са обявени начални тръжни цени от... 450 лева. Всеки сам може да направи сметка каква е разликата в оценките на тези имоти и онези, които са продадените на "изчезналия" търг (виж факсимилето). Още по-необясним е фактът, че в двата договора за първите 3600 имота, въведени в регистъра от службата по вписвания  през октомври миналата година, са вписани номерата на заповедите на кмета, но никъде не е цитирано решение на общинския съвет за тяхната продажба. Няма текст, в който да се посочва общият брой на имотите и общата квадратура на продадените земи. А според водещи нотариуси за прецизната нотариална практика това са абсолютно задължителни атрибути.

Председателят на Камарата на нотариусите Красимир Катранджиев беше малко по-мек в оценките си по отношение на текстовете в сключените от кмета Варев договори. След като разгледа внимателно документите, той каза, че формално е спазена задължителната форма на този тип контракти. Истината обаче е, че тя е "във възможно най-опростения си вид" според изискванията на Закона за задълженията и договорите...?!

Според Катранджиев общините ползват този "облекчен" режим при вписванията, тъй като на практика сключените от тях договори играят ролята на нотариални актове. Друг е въпросът, че ако се подготвя законово издържан официален нотариален акт, в него тези "детайли"  трябва задължително да бъдат описани.   

Поради всички тези "спестени" детайли

в сделките започнахме да разпитваме хората, отговорни за появата им. Попитахме председателя на общинския съвет Георги Генов има ли такива решения на общинския съвет и какви са те. Той ни увери, че има. Но в деня, когато отидохме в кметството на Белово, той се оказа... болен.

Помолихме и кмета Варев да ни ги представи. Заедно с текстовете на заповедите за организиране на търговете и тези за продажбата. При първоначалния ни разговор по телефона той обеща да го направи, когато пристигнем в общината. Но юристката му - Цветелина Митева, реши, че трябва да бъде спазена процедурата за искане за достъп до обществена информация и ни препоръча да внесем официално писмо. Ние съответно го внесохме веднага в деловодството (№ АО-518 от 31 март 2015) с надежда, че поисканите от нас документи ще ни бъдат предоставени. До редакционното приключване на броя обаче това така и не се случи... След много търсене и перипетии с почти заключения сайт на общинския съвет все пак успяхме да се доберем до тези решения. След всичко казано дотук едва ли ще изненадаме някого, ако кажем, че текстовете в тях са повече от лаконични. Става дума за решение № 710 от 12 септември 2014-а и за решение № 700 от 31 юли 2014 година. В тях, както и в договорите за продажба, в три реда се съобщава, че общинският съвет дава съгласие за продажба на имоти - частна общинска собственост, подробно описани в N на брой приложения, без обща бройка на имоти, без параметри на терени. Единственото съобщено тук е началната цена на тези имоти, която в единия случай е 1 130 444.46 лв., а в другия 822 076 лева.  Според  документите всички общински съветници, присъствали на заседанието, са гласували "за", само един се е въздържал.

Това бетониращо единодушие

на практика развързва ръцете на кмета Варев, за да избере подходящия купувач и да се скрие зад колективната (без) отговорност. С него проведохме почти половинчасов разговор (записът от който също се пази в редакцията). Той ни обясни, че е хубаво, че се е намерила фирма, която да купи тези толкова много и запустели земи. Разказа ни, че скоро на тях ще се сее лавандула, рози, лешници и орехи. Аргументира желанието си да продаде тези имоти в огромен пакет, тъй като при по-малки пакети се явявали повече кандидати, които наддавали и на практика до сделка не се стигало. Това била и причината в условията на този "търг" да се впишат високи гаранционни вноски, за да "се пресеят" желаещите...?!

Макар че нито от кмета, нито от юристката така и не разбрахме официално колко големи са "големите" гаранционни вноски, все пак се добрахме до истината. От справка по сметка 4110 на общината (за периода 1 септември - 31 ноември 2014-а), с която в. "БАНКЕРЪ" разполага, става ясно, че повече от месец преди сключване на договора, в периода 9-17 септември 2014-а, "Българско земеделско производство" ООД е направило шест превода към общината на обща стойност 2 063 419.08 лева. И естествено е при такава космическа "гаранция" редовите земеделски производители да бъдат дефинитивно отсвирени, преди дори да си помислят да се явяват на търга - дори и да са научили за него.

След това "пресяване" обаче се оказало, че на търга се е явил само един купувач - "Българско земеделско производство" ООД. И то го спечелило на почти нулеви цени, предложени при "наддаването". На изричния въпрос дали Варев смята, че това са истински пазарни цени, той отговори, че това не е негова работа и друг правел оценката. За него било важно земите да бъдат продадени. А както вече посочихме по-горе, договорите са сключени на нива под 80 лв. за декар. За коментар по въпроса се обърнахме към Валентин Карабашев - един от създателите на един от големите фондове за инвестиции в земеделска земя - "Риъл Булленд" АД, и сегашен съуправител на "Булленд сървисис", чиято дейност е насочена именно в търговията със земеделски земи. Пред в. "БАНКЕРЪ" Карабашев каза, че у нас наистина е почти невъзможно да се намерят толкова много и на практика комасирани терени, освен ако наистина те не са общински или държавни. Практиката според него показва, че най-ниската възможна цена за "събрана" по този начин земя е 500 лв., независимо от категорията. А в някои случаи тя стига до над 1000 лв. за декар. Когато му казахме, че над 26 хил. дка в беловското землище са били продадени за средно 80 лв. за дка, реакцията му беше: "Това е бандитизъм!" На въпроса можем ли да го цитираме дословно, той каза категорично "да" и обясни, че дори запуснати и каменисти терени, в които трябва да се инвестират много средства, трудно могат да бъдат купени за по-малко от 250-300 лв. за декар...

Опитахме се да разберем защо кметът Варев е предпочел да пусне обявата за тези търгове само на сайта на общината, а не е публикувал обявата в национален всекидневник, за да провокира по-голям интерес и да привлече повече участници в наддаването и съответно да постигне по-висока цена? Според него обаче това не било задължително по закон и той бил... спазил процедурата.

Може да е и така. Но със сигурност въпросите ни разклатиха неговата увереност, защото изведнъж той побърза да ни обясни, че разговорът ни трябва да приключи, тъй като има някаква "важна среща". Само  минути след като ние напуснахме общината, той буквално излетя с колата си и се отправи по пътя за близкия град Септември. Екипът ни го проследи и засне. Оказа се, че "важната среща" е... на шосето и не е с кого и да е, а с... Иван Кехайов (Кифлата)...?! (виж снимката). Оттам насетне коментарите са излишни, а топката със сигурност отива в полето на ДАНС и прокуратурата, стига те да се заинтригуват от случая!!!

 

Удари на камък упоритостта ни да се свържем с получателя на всички тези терени - г-н Недялков, на телефоните, посочени в регистрацията на фирмите му. На тях просто не отговаряше никой. На официалния адрес на "Българско земеделско производство" ООД намерихме просто една заключена врата на апартамент. Решихме да потърсим Недялков чрез федерацията по акробатичен рокендрол. Благодарение на бившия й председател Милко Кралски се добрахме до мобилния телефон на предприемача и той обеща да се срещне с нас..... Чакаме.

 

 

27 април 2010 година
Осъдиха бившите кмет и председател на Общинския съвет в Белово. Окръжният съд в Пазарджик призна за виновни подсъдимите Костадин Варев в качеството му на бивш председател на Общинския съвет в Белово и бившия кмет на община Белово Веселин Найденов, за виновни в това, че на 11 март 2002 г. в гр. Белово в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорни служебни положения, не са изпълнили служебните си задължения, като от това са настъпили значителни вредни последици за община Белово от имуществен характер в размер на 250 000 лв., като престъплението е свързано с приватизацията на общинска собственост.  На Костадин Варев и Веселин Найденов са наложени присъди от по три години лишаване от свобода, с изпитателен срок от пет години, глоба в размер на 5000 лв. в полза на държавата и лишаване от право да заемат държавна и обществена длъжност за срок от три години. Двамата подсъдими са осъдени да заплатят в полза на държавата направените по делото разноски - всеки един от тях по 297.50 лева. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд гр. Пловдив в 15-дневен срок.


2008 година
Веселин Найденов и Костадин Варев са признати за виновни за продажбата на  4000 дружествени дяла, представляващи 80% собственост на община Белово от капитала на "Белтранс" ЕООД гр. Белово. Според обвинението в резултат на това им деяние са настъпили значителни вреди за община Белово в размер на 250 000 лева. Това престъпление е свързано с приватизацията на общинска собственост.
Бившият кмет на Белово и председателят на ОбС бяха оправдани по другото обвинение относно три решения на ОбС - за безвъзмездно отдаване за ползване на минералния плаж в местността "Топлата вода", за частично изменение на застроителния и регулационния план на гр. Белово и за актуализация на месечна вноска за учредено право на ползване на имот публична общинска собственост "Плувен комплекс".

февруари 2015

Окръжна прокуратура - Пазарджик извършва проверка по сигнал за незаконна промяна на статута на земя в община Белово. Става дума за собствеността на 187 000 дка гори в общината - сага, която продължава вече 15 години. Спорът е между община Белово и държавата, представлявана от местното Държавно горско стопанство.  Служители на Областната дирекция на МВР са иззели документи от Общинска служба "Земеделие" - Септември, и община Белово. Тези действия са част от проверка на Окръжна прокуратура - Пазарджик, започнала след граждански сигнал за незаконна промяна на статута на земя в община Белово, съобщи говорителят на прокуратурата Снежана Стоянова. Става дума за 187 000 дка гори, които в продължение на 15 години са причина за спор между община Белово и държавата. Темата отново излезе на дневен ред, след като миналата седмица частни охранители по нареждане на общината са изгонили от гората представители на дърводобивни фирми, получили разрешения за работа от Държавно горско стопанство - Белово. По този начин общината предявява претенциите си, че е собственик на гората, с която дотогава се разпорежда горското стопанство. Малко след тази случка е постъпил и сигналът в прокуратурата. Всяка от двете страни - общината и държавното горско стопанство - претендира, че тя е законен собственик на горските площи. Спорът вече неколкократно е разглеждан и в съда. Последното решение е на Върховния касационен съд от 2013 г., в което се потвърждава, че държавата е собственик на гората. От община Белово обаче претендират, че те са законният стопанин. На пресконференция по темата кметът на Белово Костадин Варев поясни, че въводът във владение, направен от общината, е базиран на решение на Районен съд - Пазарджик от 2010 г. и решение на общинска служба "Земеделие" от 2000 година. Така сложният казус за собствеността над горите отново е на дневен ред и очаква решението си. Проверката на прокуратурата все още е в начален етап, тъй като е започнала в края на миналата седмица. Тя тепърва ще установи има ли наистина нарушение и кой е неговият извършител. Може би тогава най-накрая ще стане ясно и кой е законният собственик на горитe

2006 година
Онова, заради което Белово е наречена първа частна община, е дървената мафия. Осемдесет процента от горския фонд е общинска собственост - 186 хил. декара. Останалите - 10% са Държавен горски фонд и 10% -на "Църкви и манастири". За да бъде посечена корупцията, трябва да се създаде един орган за управление на общинските гори: инженер лесовъд, специалисти по залесяване, сеч, стопанска дейност и горски стражари. Ако гората се експлоатира правилно, смята Атанасов, в общината може да влиза годишен приход от 1,3 млн. лв., което никак не е малко при оскъдния й бюджет от 2,5 млн. лв. В момента обаче 2-3 фирми секат безразборно и продават и от Държавния горски фонд. Това е приятелският кръг на Костадин Варев. Каквото и да вземат, всичко разсипват, жалят се беловчани. Преди години тогавашният кмет Веселин Найденов подписва договор с фирма"БЕЛТРАНС" на тогавашния председател на ОбС Костадин Варев за приватизация на автостопанството на Белово. За месеци е разпродаден автопаркът и имуществото на стопанството на друг собственик, а в общината до ден днешен не е преведен и лев от обявените 240 хил. от приватизационната сделка.
Костадин Варев сече безнаказано Беловската гора, защото зад гърба му са брат му Лъчезар, шеф на районното полицейско управление в Белово, директорът на Държавното лесничейство Атанас Митев и неговият брат Тодор Митев, зам.началник на Районното управление на горите до преди няколко месеца. В есента на 2003- а срещу Костадин Варев са повдигнати над 40 обвинения за злоупотреби, корупция, нанасяне на щети на общината в особено големи размери. На една от фирмите му за дърводобив е отнет лиценза, но това не спира Варев. Дървената мафия не си губи времето. Миналата година, докато общинският съвет върти номера на Васил Атанасов, временно изпълняващият длъжността Александър Радулов с договор възлага на Държавното лесничейство да управлява и ползва общинските гори за времето 2005-2014 година. За да стане още по-непроследима и неконтролируема сечта, общината подписва договор и с най-новата към момента фирма на Варев "Орфей Тур Комерс". Така резачките необезпокоявано влизат отново в гората. Този път са изсечени елитните дърветата от семенната база в Държавното лесничейство.Прокуратурата е сезирана веднага, до момента обаче - нищо.

 

 

Заменили 25 дка комплекс с минерален басейн срещу голи ниви

22 октомври 2009

Сделка кон за кокошка изскочи от решение на общинския съвет в Белово от 30 юли. Атрактивният комплекс „Топлата вода" с минерални басейни и 25 дка прилежащи площ е бил заменен срещу ниви, научи „Твоят Ден".
Заменката е била гласувана тихомълком от местния парламент с 14 гласа "за" и само 1 "против". Оттогава скандалното решение било пазено в общината, без да е уведомен областният управител д-р Дончо Баксанов. Пратено му е чак в началото на октомври. Баксанов веднага е оспорил решението пред Административния съд.
Според решението на Общинския съвет в Белово, с копие от което "Твоят Ден" разполага, собствеността на земята на "Топлата вода" се заменя за 29 дка ниви и лозя в Аканджиево. Те са собственост на "Автобусни превози Септември" ЕООД за сумата от 93 869.40 лева.

Селските ниви са определени като атрактивни имоти, но са оценени на шеметните 2513 лв. за декар. Според брокери на имоти в Пазарджишко трудно може да се продаде нива и за 300 лв./дка. Отлично осведомени източници заявиха за „Твоят Ден", че зад фирмата, която придобива апетитния терен, стои председателят на Общинския съвет в Белово Константин Варев. В същото време комплексът "Топлата вода" е отдаден на концесия за 35 години на фирма "Ейнджъл". Официално тя е собственост на Златина Енчева. Жената е сестра на съпругата на местния бизнесмен Иван Кехайов, който е близък до общинския председател.

Срещу първия общинар на Белово Константин Варев и бившия кмет Васил Найденов се водят дела за ощетяване на общината в размер на 250 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във