Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Белите петна" в главите на свидетелите по делото КТБ

Съратничката на Бисер Лазов - Албена Андреева се е уредила със скандално "преоценен" имот в центъра на София

S 250 57b3901f db47 4feb b7f9 1b42a40f2c31
S 250 a83ee2c8 356e 4c80 bf45 4abfb5e110ad

Белите петна в паметта на свидетелите на прокуратурата по мегаделото за Корпоративна търговска банка придобиват сериозни размери. Спомените на съратницата (и в бизнеса, и  - на семейни начала в леглото) на основният свидетел на държавното обвинение Бисер Лазов – Албена Андреева, съвсем избледняват, особено когато става дума за прилапаните от това дуо  фирми и атрактивни имоти. През тази седмица поредното заседание по делото за КТБ се превърна в истински фарс. 

Свидетелката  сериозно се оплете  в отговорите на въпросите, отправени й от  защитата на прогонения банкер Цветан Василев  около това  с колко и с какви имоти се е сдобила и управлява полусемейната двойка Лазов – Андреева след фалита на банката.  И това се случи въпреки факта, че същите въпроси й бяха зададени още преди две седмици – по време на предишното заседание на съда на 7 октомври. А   тя имаше доста  дълъг срок ... да мисли по тях.

В суматохата  лъсна още един  конкретен казус,

който също е „изтрит“ от спомените на свидетелката.  Оказа се, че Андреева дори е "изпуснала  нишката", когато става дума  за притежаваните и управляваните от нея фирми  и имоти. Тя съвсем „забравила“  дали  управляваното  от нея дружество притежава повече  от 3 дка в центъра на София – на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ , срещу Националния стадион "Васил Левски".

Конкретните въпроси на адвокатите и на някои от подсъдимите, свързани със собствеността върху  паркинга до Националния стадион, разположен на терен от  3.226 дка, който след няколко целеви прехвърляния  изведнъж се озовал в активите на  акционерното дружество „Асет Инвестмънт енд дивелъпмънт“ ... останаха без отговори.  Въпреки, че и до днес Андреева е член на съвета на директорите, изпълнителен директор и единствения  управляващ и представляващ дружеството. А и ако  се  съди  по данните за осигурените лица в него - тя е и...единственият му служител. На всичкото отгоре, ако се прегледат официалните финансови отчети на дружеството, ще се види , че Андреева е и счетоводителят на акционерната компания, но чрез фирмата си „Стрега“ ЕООД.

На книга дружеството, което е учредено на 11 юни 2018 г. е с 51 хил.лв. капитал, който е разпределен меду трима акционери – Георги Шаров, Кристина Катинова и Елана Атанасова, всеки с капитал от по 17 хил.лева. Но както казахме вече, то се управлява от Андреева.

 

„Разконцентрираната“ в спомените си свидетелка,

така и не можа да се сети дали управляваната от нея компания притежава такъв имот – защо го е придобила през 2018 г. и дали той присъства в баланса на дружеството за същата година. Макар , че именно тя е изготвила финансовия й отчет.

Тя повтаряше още  нещо – че дружество „Ассет“ "никога не е имало сделки с дружества от списъците на синдиците на Корпоративна тъговска банка, , посочени от тях в списъка с длъжници, публикуван на страницата на банката на 16 февруари 2017 г., че техните бизнес партньори нямат заведени отменителни искове от синдиците, както и че срещу „Ассет инвестмънт" няма заведени искове по Закона за банковата несъстоятелност“.

Тези алабализми обаче, няма как да променят фактите около конкретния казус  покрай  имота до Националния стадион, който съдът би трябвало да разгледа внимателно. В тази  връзка в..“Банкеръ“  си направи труда да проследи

хронологията на събитията, докарали  този златен имот

до  активите на управляваното от Андреева дружество. А тя е следната:

Към 20 юни 2014 г. (когато няКОЙ много се постара вратите на Корпоративна търговска банка да бъдат захлопнати), имотът е бил собственост на „КИК дизайн“ ООД. Това дружество е сериозен кредитополучател  на  фалираната финансова институция и фигурира в обвинението срещу  18-те подсъдими по  делото КТБ.  

По незнайно какви причини, през септември 2014 г. доказаният длъжник на КТБ -  „КИК Дизайн“ ООД ( с обща задлъжнялост към фалираната банка от 37 мил. лв.- към 20 юни 2014 г. ), съвсем  необезпокояван от квесторите на банката, които уж са били призвани да бдят над всички активи, чрез които могат да бъдат върнати задълженията на длъжниците,  апортира паркинга в   създаденото някъде по това време дружество „Пи Ейч Ай” АД.

Според  данните от информационната система „Дакси“ и от Търовския регистър, компанията е учредена на 1 септември 2014 г., с 51 хил.лв. капитал, разпределен в акции от по 1 лев. А акционерите-учредители , записали акции са Цветелина Петкова, Георги Спиридонов и Еленка Маринова -  всеки с по 17 хил.лв. акционерно участие. Само две седмици по-късно – на 16 септември , общото събрание вдига капитала на дружеството като привлича нов акционер – именно „КИК Дизайн“ ООД,    с 4 642 150 лв, който влиза в компанията чрез апортирането на няколко имота. Единият е  ливада от 6 дка в Банско, четири самостоятелни обекти в сграда  в Банкя и разбира се – паркингът срещу Националния стадион.

За да бъде направен този апорт , естествено е необходима и оценка на имотите, която резонно е публикувана в Търговския регисър. От този документ тава ясно, че тя е направена чрез тройна експертиза от вещи лица, наети от Софийски градски съд. Само оценката на имота на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“   е...  3 397 000 лева.

След три години и половина - през януари 2018 г. , същият този имот очевидно не е представлявал интерес за „Пи Ейч Ай” АД и дружеството го прехвърля на следващия по веригата  -„Евро Рефлекс“ ЕООД, собственост на Иво Манчев, става ясно от  справка от имотния регистър.

„Пътуването“ на имота продължава. Само шест месеца по-късно - на 28 юни 2018 г. „Евро Рефлекс“ ЕООД на свой ред  продава паркинга на „Асет Инвестмънт енд дивелъпмънт“ АД. Така той се озовава в „чистото“ откъм тежести към КТБ  дружество , в което Албена Андреева е изпълнителен директор от 4 март 2019 година.

Любопитното в случая е, че

„преоценката“ на имота, който „прелита“ през няколко фирми,

за да се озове при Андеева,  е повече от драстична. Паркингът е придобит от „Асет Инвестмънт енд дивелъпмънт“ АД за сумата от ...394 000 лв., при положение че предишната му оценка е близо 4 млн.лева...?! Това става ясно от публикувания баланс на дружеството към 2018 г., който -е изготвен от фирмата на  Андреева  „Стрега“ ЕООД и подписан от самата нея.

И тук идва още по-итересен  момент. Оказва се, че представляващите двете „междинни дружества“ - „Пи Ейч Ай” АД и „Евро Рефлекс“ ЕООД - Еленка Маринова и Иво Манчев , също са привлечени като ...свидетели на прокуратурата.

Дали "гимнастиките"  с този имот

имат нещо общо с „търговията“ между тези фирми и какво  е „свързващото“ звено между прокуратурата и тях, можем само да гадаем.

В същото време , запознати с битието на Андреева  споделят, че именно единият от синовете й „отговаря“ за  паркинга до Националния стадион  и събира ежедневния кеш от ползвателите му.

За да се убедим в достоверността на тези твърдения и да предоставим реална информация на читателите си (  пък защо не и да провокираме интереса на прокуратурата!!! ) публикуваме актуални снимки от самия паркинг. На едната от тях ясно се вижда, че като лице за контакт на обекта е посочен Илиян Арсов. Случайно или не точно той е синът на Андреева , за когото бяхме информирани...

Тук обаче май  няма какво да се гадае ...

Facebook logo
Бъдете с нас и във