Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Беличев иска отново да е шеф на "Автомагистрали"

Стоян Беличев

Бившият вече шеф на държавното дружество "Автомагистрали" Стоян Беличев иска отново да оглави дружеството. Той беше отстранен след 2 неуспешни опита на служебния строителен министър Виолета Комитова да назначи временно ръководство до провеждането на конкурс. Вписването на новия шеф на "Автомагистрали" стана факт от третия път, тъй като два пъти съдебни решения спираха процеса. 

След изнесените публично резултати от одита на Сметната палата и проверката на ресорното министерство стана ясно, че "Автомагистрали" е раздавало авансово солидни суми за строежа на магистрала "Хемус", ремонти на пътища и укрепване на свлачища. Предприет е сериозен инвестиционен риск. Платени били авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.

Начело на държавното дружество до провеждането на конкурс застава Валентин Вълков, който е назначен за изпълнителен директор. Десислава Христова и Иван Станчев пък са новите членове на Съвета на директорите. Вписването на новото ръководство е станало тази сутрин. Вчера изтече 3-дневният срок за обжалването на третата заповед за смяна на предишното ръководство. Такова не е постъпвало.

Изненадващо Беличев потвърди, че ще подаде документи за участие в предстоящия конкурс, за да оглави отново дружеството, с мотива, че е подготвен да върши тази работа.

Завихри се и нов скандал. В своя публикация сайтът bird.bg информира за стая за първа помощ в административната сграда на "Автомагистрали". Там липсвал задължителният шкаф с медикаменти и превързочни материали, нямало дори бинт. За сметка на това стаята е оборудвана с всички атрибути на квартира за интимни срещи – двойно легло, санитарен възел с душ с воден масаж, шкаф с напитки и други екстри. Материалът беше подкрепен със снимки. 

Бившият шеф на "Автомагистрали" отрече тези твърдения в телевизионно интервю. А с официална своя позиция и дружеството направи същото. 

По-късно през деня новото ръководство на "Автомагистрали" излезе със свое становище по темата като подчерта, че се разграничава категорично от позицията, която бившите началници разпространили сутринта. То заяви, че определено това помещение ще изглежда по друг начин и ще се ползва за нуждите на администрацията.

Нещо повече, на поредния брифинг на министър Комитова, в което тя правеше разяснения за строежа на магистрала "Хемус", новото ръководство на "Автомагистрали" се включи на живо с интернет връзка и показа въпросната стая.

"Намираме се в стаята за спешна помощ на седмия етаж на "Автомагистрали". Сутринта имаше некоректно включване от бившото ръководство. Г-н Беличев се е обадил рано сутринта на пиара, който не е знае още за вписването и е разпоредил да се пусне информация, която свалихме от сайта, за това, че стаята за спешна медицинска помощ е манипулация и лъжа. Доволни сме, знаем, че това е предизвикателство и какво ни очаква. Ние сме тук вече доста дни, макар и без да сме вписани - като комисия по ревизията. Видяхме интересни неща, тепърва предстоят още интересни неща, които и вие, и медиите ще разберат. Работата започва с пълна сила. Ще се работи по съвсем нов начин. Надяваме се политиката и политическата среда да са различни след 11 юли. Категорично без чекмеджета", посочи Десислава Христова, член на Съвета на директорите.

Тя отбеляза, че в стаята няма дори спирт или хапче за главоболие. "Има гардероб с възглавници, хавлии. Това е банята. Душът за масажи. Стаята е ползвана, тъй като се вижда използван душ гел, има бонбони, минерална вода, напитки, чисто нови чаршафи, има смарт телевизор и диванче, което става на спалня, както и маса. Ако на някой това му прилича на стая за спешна медицинска помощ, нека се обади, на мен ще ми е интересно. Това ми прилича на хотелска стая за друга помощ", пошегува се Христова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във