Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Белгийска компания продаде магазините си в България

Белгийската търговска верига "Делез" (Delhaize) съобщи, че е подписала споразумение с местна компания, на която ще продаде своя клон в България.

В прессъобщение на компанията за купувач е посочена компанията AP Mart.

Стойността на сегашната сделка не се разкрива, нито се предоставя допълнителна информация за купувача.

Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на годината, след като бъде одобрена от регулаторните органи.

Белгийците стъпиха в нашата страна през 2011 г., когато купиха веригите супермаркети "Пикадили" и "Темпо".

Преди това бяха собственост на сръбската "Делта Макси Груп". Сделката беше за 950 милиона евро. В нея бяха включени и дълговете на сръбската компания от 300 милиона евро.

Веригата „Пикадили” включва 28 супермаркета „Пикадили” (шест от тях във Варна, шестнадесет в София и по един в Пловдив, Бургас, Велико Търново, Ловеч, Видин и Габрово), както и 24 магазина „Пикадили Дейли” (двадесет в София и четири във Варна).

Придобивката позволи на "Делез" да се превърне в един от водещите търговски вериги в Югоизточна Европа. По-рано белгийците вече бяха стъпили на гръцкия и румънски пазар.

В началото на следващата 2012 г. компанията беше принудена да обяви преструктуриране на своя бизнес, в резултат на което бяха съкратени магазини и 4900 работни места в САЩ и Балканите, включително в България. Тези мерки, който намалиха оборота на "Делез" с около 500 милиона евро, доведоха до повишаване на печалбата с около 35-40 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във