Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БЕХ приключва преговорите с Газпром за погасяване на дълг от 97,7 млн. евро

Българският енергиен холдинг (WAH) приключва преговорите с руската компания "Газпром" за погасяване на дълга в размер на 97,7 млн. евро за нереализиран проект за изграждане на газопровода "Южен поток". Това съобщи днес ТАСС. „БЕХ и Газпром са в заключителния етап на споразумение за проект„ Южен поток ”. Той включва издаването на заем от 2014 г., по който БЕХ похарчи 97,7 млн. евро“ уточнявайки, че средствата са инвестирани в увеличението на капитала на проектната компания.

"При намаляване на капитала на проектната компания и нейната ликвидация, чиито подробности се уточняват, квотата за квотата на БЕХ ще бъде достатъчна за връщането на заема на" Газпром ЕР интернешънъл Б.В", заявиха от българския холдинг.

Руският "Газпром" претендира само главницата на дълг от 97,7 млн. Евро, но не се начисляват лихви по него. Според експертите, общите загуби на руската газова компания поради отказа на България да продължи да строи Южен поток възлиза на около 800 милиона евро.

Южен поток" е проект за изграждане на газопровод през Черно море до страните от Южна и Централна Европа. През юни 2014 г. Европейската комисия обяви намерението си да спре изпълнението на проекта в страните от ЕС, предимно в България. България беше принудена да замрази работата по проекта.

Според изявлението на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, влошаването на ситуацията около Южен поток е свързано с кризата в Украйна, а българското правителство е подложено на натиск от страна на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във