Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БЕХ "прибира" ТЕЦ-София заради дългове?

S 250 88dddd1d eae0 4ad3 9ed7 52f2ab0f1dbe

От пет години "Топлофикация София" ЕАД работи на тотална загуба, а финансовото му състояние е толкова тежко, че на практика то е във фалит. Този извод направи лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и шеф на "ревизионната комисия" в 46-ото Народно събрание Мая Манолова. Всъщност, поне от две десетилетия и половина новината за тежкото състояние на столичното парно не е никаква новина. Така че големият проблем е защо никой нищо не прави по въпроса. През годините ТЕЦ-а беше само държавен, беше само общински, беше и смесена собственост - държавно-общинска, днес пак е еднолична общинска собственост. И все едно и също - общата каца е бездънна и празна, а фирмените и партийни "пиявици" около нея - дебели, богати и щастливи.

 

Финансовият крах на дружеството е сериозният проблем днес, но утре всички ще страдаме и ще ругаем заради високите сметки за парно през зимата, защото прогнозите са такива: заради хвърчащите борсови цени на енергоносителите, от Нова година парното в София отново ще поскъпне. И, ако се разминем само с 20% отгоре, трябва да пием и да пеем от щастие. Към този "казус" трябва да добавим и още един дерт - отнетата дерогация на "Топлофикация София" от Изпълнителната агенция по околна среда за изпусканите азотни оксиди в атмосферата. Така че, ако трябва да обобщим накратко, уравнението придобива следния вид: некадърно и корумпирано управление + лошо финансово състояние + екологични проблеми + високи цени + недоволни потребители = перфектна буря.

"На база представените документи може да извлечем следната информация. През последните 5 години "Топлофикация София" работи само на загуба: 2016 г. - 62 млн. лв., 2017 г. - 34.8 млн. лв., 2018 г. - 19.7 млн. лв., 2019 г. 82.5 млн. лв., 2020 г. - 67.2 млн. лева. Общо, за тези 5 години натрупаната загуба е в размер на 245 милиона - обясни Мая Манолова и допълни: - За целия период от 2016 до 2020 г. „Топлофикация“ е изплатила на БЕХ само лихви по кредитите в размер на 7 млн. лв. плюс неустойки - общо 88 млн. лв. само лихви по задължения...“

Още по-трагично е състоянието на софийската ТЕЦ, погледнато през призмата на задълженията. Към 2016 г. дълговете на ЕАД-то са били общо 726.6 млн. лв., а днес - близо 1.1 милиарда.

Къде да търсим първопричината за незавидното състояние на софийската топлофикация? Ами дори за неспециалистите е ясно, че първородният грях е "заровен" в некадърното и корумпирано управление на дружеството. Не сега, а... винаги. По принцип "Топлофикация София" е един от най-големите потребители на природен газ в България - около 700 млн. куб. метра годишно. Или - около една четвърт от общото потребление на синьо гориво в национален мащаб. В същото време, ТЕЦ-а продължава да "работи" с едни от най-старите, най-неефективните и най-екологично вредните съоръжения и инсталации. И е цяло чудо, че Изпълнителната агенция по околна среда отне само дерогацията на "Топлофикация София" - за наднорменото изхвърляне на азотни оксиди в атмосферата, а не удари катинара на ЕАД-то и не изхвърли ключа в язовир "Искър".

Според Мая Манолова един от най-сериозните разходи на дружеството е закупуването на квоти за въглеродни емисии. „От анализа, с който се занимавахме, става ясно, че за последните 5 години дружеството е закупило квоти за въглеродни емисии в размер на 3.75 млн. тона, но КЕВР е признала разходите само за  2.59 млн. тона. Така че тази тема също е много любопитна", сподели тя.

Макар и с половин уста, заместник-изпълнителният директор по икономически въпроси на „Топлофикация София“ Иванка Попова потвърди казаното от Мая Манолова: "Правим всичко възможно да погасяваме задълженията си в оперативен порядък. Закупуването на квотите за вредни емисии обаче е силно повлияло на паричния поток на компанията. До пролетта коректно изпълнявахме задълженията си по споразуменията с БЕХ, като изплащахме лихвите по тях. От март 2020 г. обаче, когато цените за квотите на въглеродни емисии неимоверно нараснаха, ние започнахме да искаме работни срещи и разсрочване на разплащанията с БЕХ. Технологичното състояние на дружеството е убийствено и само по тази компонента се очаква 35 млн. лв. загуба..."

Единственият начин „Топлофикация София“ да се справи със задлъжнялостта си е инвестиция в нови мощности. Това каза по време на заседанието на Комисията по ревизия изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

„До края на септември очакваме доклад от американски консултант, който да каже по какъв начин може да се помогне на „Топлофикация“ и какви мощности трябва да бъдат инвестирани. БЕХ няма никакъв интерес да влиза в „Топлофикация“, защото ще подобрим счетоводно нашата експозиция за кредитните институции, но това ще е за кратко. „Топлофикация“ много трудно може да емитира дълг. Или Столична община трябва да й помогне, или държавата да направи тези инвестиции“, допълни той. И уточни, че ако нито един от двата варианта не се случи, тогава БЕХ наистина ще се намеси и ще помогне на общинското дружество да обслужва дълговете си.

Схемата, по която "Български енергиен холдинг" може да удари едно спасително рамо на "Топлофикация София" е позната и изпитана във времето: дълг срещу собственост.

Валентин Николов обясни, че БЕХ не иска да купува какъвто и да било дълг на закъсалото общинско предприятие, но ако се наложи и това ще стане. Още повече, че на практика „Топлофикация София“ отдавна е нещо като дъщерно дружество на холдинга.

"При условие, че „Булгаргаз“, като основен доставчик на суровина за „Топлофикация София“, изпада в ниска ликвидност и не може да обслужи договорите си - десетилетия наред към „Газпром Експорт“, а отскоро и към „Азербайджан газ“ - в този случай БЕХ е задължен да помогне на дъщерното си дружество. Поради тази причина изкупува тези дългове“, уточни той.

 


Скандал с квотите за мръсен въздух

"Сделката около разрешителните на „Топлофикация София“ за въглероден диоксид е скандална от пръв поглед. Възниква поредица от въпроси, един от които е къде са контролните институции", заяви "червеният" професор Румен Гечев, който също взе участие в последното заседание на Временната "ревизионна" комисия на 14 септември.

Депутатите визираха нарушение, което струва 20 млн. лв. на "Топлофикация София". Според народните представители, до тази непредвидена загуба се е стигнало след неизгоден договор за покупка на квоти въглеродни емисии с посредника "Гранд Кепитал".

"Предполагам, че тези действия вероятно са били одобрени от Столичния общински съвет или от ръководството на общината. Някой е възложил този договор. Даже и децата знаят, че комисионни се плащат тогава, когато посредникът постигне цена, която е по-добра от пазарната. Някаква стока на пазара струва 1 лев, а те я купуват за 1.50 лева. Изумително. Това е работа на други органи, които не са свършили работата си. Където и да влезем да проверяваме, навсякъде е нечувана, нагла и безочлива корупция. Тук е трябвало веднага да влязат и да ги арестуват два часа след подписването на подобна скандална сделка. Те са се подписали и е ясно за какво иде реч. Да купуваш над пазарната цена и да получаваш комисионна е изумително. Те са делили заграбеното в милиони“, обобщи проф. Гечев.


 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във