Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БЕХ купи дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е купил дълга на „Топлофикация София” към „Булгаргаз” от 121 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на  държавния газов доставчик Николай Павлов на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Павлов обясни, че вчера е бил подписан договор за цесия между обществения доставчик на природен газ и БЕХ. Днес се очаква паричен превод. Доставките на природен газ за ноември към столичното топлофикационно дружество са гарантирани, допълни Павлов, но изтъкна, че от "Булгаргаз" очакват едно трайно решение, което ще позволи на "Топлофикация София" да заплаща своите доставки.

Все още няма информация дали държавният БЕХ ще поиска от Столичния общински съвет да влезе във владение на "Топлофикация София" за сметка на дълговете. Задълженията на общинската фирма достигат около 850 млн. лева.

Не е решен и въпросът около исканите от "Топлофикация София" компенсации от държавата. Общинското дружество настоява да получи държавно подпомагане заради разликата между високата цена, на която купува газа от "Булгаргаз" и ниската, на която продава топлинната енергия на клиентите по регулирани цени.

Схемата с изкупуване на дълга от БЕХ не е първата за "Топлофикация София". Преди дни ръководителят на държавния холдинг Валентин Николов обяви, че "Топлофикация София" дължи на БЕХ над 719 милиона лева и това е доказателство за "хронично заболяване". Бившият депутат от ГЕРБ смята, че трябва да бъде намерено трайно решение на проблема и един от вариантите е  именно държавата да придобие собственост в топлофикационното дружество.

И това обаче не е нова схема, тъй като през 2009 г. когато кмет на София бе Бойко Борисов, общината прехвърли на Министерството на икономиката и енергетиката 58 на сто от акциите на дружеството за погасяване на тогавашните му дългове към "Булгаргаз". Тогавашният кабинет на Сергей Станишев отпусна от държавния бюджет 250 млн. лв. на "Българския енергиен холдинг", който да уреди газовия дълг на топлофикацията.

Година по-късно обаче Министерският съвет под ръководството на Борисов, който вече бе премиер, реши, че Министерството на икономиката и енергетиката безвъзмездно ще прехвърли на Столичната община държавния дял, но кметството ще поеме и дълговете на топлофикацията от половин милиард лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във