Банкеръ Daily

Николай Събев:

БДЖ ще излезе на печалба с елементарна математика и моделиране

​„БДЖ ще излезе на печалба с елементарна математика и моделиране“, заяви транспортният министър Николай Събев. 

„Започваме оздравителна програма на дружеството. Ще имате подробна информация кога сме я стартирали и какви са резултатите“, допълни той.

По думите му „започва дълбока реформа в сектора, за да създадем високоефективна транспортна система в България“.

„Разбира се, оставки ще има за ръководители, които имат лоши финансови резултати, лошо качество и лош сервиз“, заяви отново транспортният министър, който онзи ден уволни управителя на „БДЖ – Пътнически превози“ Любен Нанев именно заради лоши резултати.

"България може да има бързи влакове със скорост от 160 км в час още преди 2040 г., когато това е предвидил ЕС, и затова ще помогне именно тази оздравителна програма, каза Николай Събев пред БТВ.

Що се отнася до друго изискване на ЕС за въвеждането на интермодални билети, които да включват няколко вида транспорт за едно пътуване, Събев заяви, че такива ще има още със започването на пътническите полети между София и Русе, като с един билет ще може да се пътува например между Силистра и София, съчетавайки автобус и самолет.

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по-рано днес е посетил в Русе единственото предприятие в България, което произвежда нови локомотиви, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Това е първата обиколка на министъра в железопътен обект, където се извършват модернизация и поддръжка на подвижен жп състав.

Събев се е запознал с работния процес, като е установил, че предприятието е чисто, модерно и с добре организирана дейност.

По време на обиколката е станало ясно, че в изпълнение на сключен договор за модернизация на два теснолинейни локомотива между БДЖ и жп завода на стойност 4 022 600 лева се очаква първият да бъде готов в началото идната година.

Модернизацията включва локомотивите да са с изцяло обновено вътрешно оборудване. Извършваните ремонтни дейности отговарят на екологичните норми, като за втория локомотив те ще стартират съвсем скоро.

Николай Събев е изразил отново своята позиция, че развитието на екологичен железопътен транспорт е водещ приоритет на министерството и ще се положат всички усилия за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във