Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БДЖ се радва на финансов директор само ден

„Холдинг БДЖ“ ЕАД се радва на новия си финансов директор само един ден.  Назначената на 3 май Моника Бийчър е била освободена от възловата длъжност само след денонощие, научи „БАНКЕРЪ“. Според официалната причина, изтъкната за нейното освобождаване, Бийчър „била получила по-добро предложение“. Това обяснение е повече от несъстоятелно, твърдят обаче железничари, тъй като назначаването на такава сериозна длъжност в едно от най-големите държавни дружества със сигурност не е станало от днес за утре.

Според „Клуба на знаещите в БДЖ“ най-вероятната причина за скоропостижното освобождаване на Моника Бийчър може да бъде единствено решение на транспортния министър Николай Събев, който вече стана популярен в бранша с безцеремонните си назначения и уволнения.

Припомняме, че Моника Бийчър е бивш заместник-министър на финансите в екипа на Асен Василев по времето на служебния кабинет на Стефан Янев. Тя влиза в системата на държавната администрация по времето на бившия премиер Симеон Сакскобургготски през 2004 г. като част от екипа на Агенцията по обществени поръчки. Била е и шеф на управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ към финансовото министерство в периода 2011-2016 г., за кратко е работила и в Министерството на външните работи.

Според експерти самото назначаване на Моника Бийчър за финансов директор на „Холдинг БДЖ“ е било класическа грешка, тъй като тя е магистър по право и международни отношения, а това са специалности, отдалечени - поне по документи - на светлинни години от финансите.

Каквито и да са реалните причини за назначаването и скоропостижното освобождаване на Моника Бийчър от „Холдинг БДЖ“, те за пореден път доказват, че транспортният министър Николай Събев няма ясен план за бъдещето на държавния железопътен превозвач.

 

Белчо Цанев

Facebook logo
Бъдете с нас и във