Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БДЖ получи последните два нови локомотива "Смартрон"

БДЖ получи последните два нови локомотива по договора със "Сименс Трон". Машините пристигат един месец предсрочно, съобщиха от държавното жп дружество. Те ще бъдат включени в графика за движение. Цялата поръчка беше за 15 локомотива Smartron. Първо бяха поръчани 10 машини през 2020 г. на стойност 55 млн. лв. без ДДС. Πo-късно с анекс към договора държавните железници поръчаха oще 5, на стойност 27 млн. лв. без ДДС. 

Новопристигналите локомотиви носят имената на българските владетели цар Константин Тих-Асен и цар Борис III. Te бяха доставени в локомотивното депо в Подуяне в присъствието на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Всички локомотиви Smartron на БДЖ разполагат със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на българския владетел, на когото е кръстена машината. На челото на всеки локомотив е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

От дружеството казват, че с инвестицията е преодолян системният недостиг на локомотиви. По този начин се очаква значително подобряване на услугата като времепътуване и намаляване на натрупаните закъснения заради недостиг на тягов подвижен състав и възникване на чести аварийни повреди.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във