Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БДЖ погаси част от дълговете си

Днес са погасени дългове в размер на 5.497 млн. лева (главници, лихви и такси) на „Еврофима” (Европейското дружество за финансиране закупуването на подвижен жп състав) в изпълнение на извършените реформи за оздравяване и развитие на дружеството.

До края на месеца предстои изплащане на останалите 13.650 млн. лева към „Еврофима”, което ще доведе до цялостното погасяване на дълга към тях. 

В края на юни бе съобщено, че правителството ще финансира БДЖ с 224 милиона лева, които ще дойдат от концесията на Летище София. Европейската комисия е дала разрешение за държавната дотация. Парите ще отидат за 15 нови високоскоростни влака, с безжичен интернет и възможност за продажба на храни и напитки. Предвижда се така да бъдат финансирани и стари задължения на железниците.

Дълговете на дружеството са малко под 150 милиона лева, а просрочването на лихвите струва по 14 милиона лева на година.

Също така се очаква БДЖ ще купи 15 нови влака през есента. В момента университетски професори работят заедно със специалисти от железопътната компания, за да формират визия какви мотриси и влакове са нужни, за да придобие дружеството вид на европейска компания и да предлага адекватна услуга. 
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във