Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БДЖ подкрепи колоездачния преход „Дунав Ултра”

Четиридесет участника, които се включиха в колоездачния преход „Дунав Ултра” отпътуваха от  София за Видин, за да се включат в инициативата “Дунав Ултра: Следвай реката 2020”, чийто домакин е Видин. За втора поредна година Българските държавни железници осигуриха специален вагон за превоз на велосипеди в подкрепа на участниците в изминаването на най-дългия туристически велосипеден маршрут в България, съобщават от прес службата на железниците.

Това е седмо поред издание и промо-събитие в подкрепа на едноименния маршрут. Проявата е съпътствана с  многодневен колоездачен преход по маршрут, който преминава през градовете: Видин, Дунавци, Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Две могили, Русе, Мартен, Сливо поле, Тутракан, Силистра, Добрич и Генерал Тошево.

За пореден в инициативата освен от България се включат участници от Румъния и други европейски държави.

Маршрутът на „Дунав Ултра” свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с. Дуранкулак). Траекторията му преминава през или в района на 107 населени места - 17 града и 90 села, до шест от които има достъп с железопътен транспорт. Това са Видин, Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра. Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Преходът „Дунав Ултра“ не е състезание и в него няма награден фонд. В него всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за изминаване на дистанцията, да се движи със собствено темпо, скорост и маршрут. По време на придвижването от една точка до друга се разрешава ползване всякакъв вид собствен придружаващ, логистичен, технически или друг вид съпорт.

За целта, удобна възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на река Дунав потенциалните участници имат не само до Видин. Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с БДЖ до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на „Дунав Ултра”.

Като представител на най-екологичния транспорт в България, а именно железопътният, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД подкрепя различни инициативи за екологичен начин на придвижване и туризъм с цел опознаване на повече културно-исторически обекти на територията на страната.

Колоездачите удостоверили успешна интеракция през всички “контролни точки”,  и достигнали крайната точка на маршрута Дунав Ултра, получават сертификат.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във