Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БДЖ организира атракционно пътуване с парен локомотив

Теснопътен парен локомотив № 609.76. Снимка: БДЖ

По повод Деня на Съединението на България БДЖ организира атракционно пътуване по теснолинейката между Септември и Велинград. Всички клиенти на националния железопътен превозвач, които проявяват интерес към ретро подвижния състав и живописния маршрут, ще имат възможност да се насладят на специалното пътуване на 6 септември, съобщават от пресцентъра на БДЖ. В празничния ден пътническата композиция ще бъде теглена от теснопътния парен локомотив № 609.7, доставен в страната ни преди 70 години.  

За доброто настроение на пътниците ретро влакът ще бъде украсен от сдружението "За теснолинейката". Композицията ще се движи в състав от шест пътнически вагона. Продажбата на билети и резервацията на запазени места за пътуване с атракционните влакове ще започне от 23 август. Билетите ще могат да бъдат закупени от железопътните бюра в столицата, както и от гарите София, Пловдив, Пазарджик и Септември.

Теснопътен парен локомотив № 609.76 е произведен в заводите Chrzanow в Полша през 1949 г. и е експонат от музейната колекция на БДЖ. Възстановен е отново за движение преди 15 години и към момента е единственият парен локомотив по теснолинейката в експлоатация. Извършва атракционни, юбилейни и туристически пътувания и се използва във филмови продукции.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във