Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БДЖ: Не може частни компании да печелят процедури през медиите

Няма да допуснем през медиите да се печелят процедури в БДЖ или в друго държавно дружество. За да тръгват влаковете навреме, трябва да има изрядни локомотиви и вагони. Искам да си дадем ясна сметка, че БДЖ е националният жп превозвач, той е институция. Не може да се плюе, без да има доказателства. Не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин. Може би тези дружества целят БДЖ да тръгне в друга посока. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, във връзка с публични изявления от частни компании, участници в процедури за ремонти на локомотиви.

Повод за коментара е, че фирмите "Експрес Сервиз" ООД и на българо-хърватското дружество "БДЖ-Кончар" АД обвиниха БДЖ в нагласени обществени поръчки.

"На „Холдинг БДЖ“ ЕАД му е необходима компания, която предлага най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата. В процедурите могат да участват компании от целия Европейски съюз.„За конкретната поръчка, за която се говори министър Ивайло Московски разпореди проверка, която е с кратък срок. Ако тя установи каквито и да било нарушения, свързани с нея, процедурата ще бъде мигновено прекратена и длъжностните лица, които са си го позволили, ще бъдат строго наказани. Това е свада между три търговски дружества, които са частни. Те имат пълната възможност да участват във всички процедури в БДЖ“, каза Занчев. 

„Въпросът е кой е по-конкурентоспособен и кой ще даде най-добра цена и качество. Има си процедура и в нейните рамки могат да се решат всички спорове. Държим да има състезателна процедура и да участват повече компании“, коментира Занчев.

Според него основната причина за тези атаки e това, че ръководството на БДЖ е успяло да спаси дружеството от фалит. Предстои да бъдат погасени дълговете, натрупани преди 2009 г., подготвя се процедура за нов подвижен състав, текат процедури за ремонт, допълни още Занчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във