Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БДЖ купува 15 нови мотриси

БДЖ ще закупи 15 нови мотрисни влака, които ще могат да се движат с по-висока скорост и ще обслужват линията между София и Бургас. Това съобщи шефът на компанията Владимир Владимиров.

БДЖ ще получи 224 милиона лева помощ от държавата. С тях ще бъдат погасени част от дълговете на компанията, които са в размер на 412 милиона лева. "Радостен съм от тази новина", каза Владимиров и я описа като подарък за юбилея си, който е днес. Стъпвайки на основата, че дълговете могат да се погасят, шефът на БДЖ е категоричен, че когато това се случи, загубите в дружествата ще намалеят още повече, тъй като към момента се плащат 14 млн. лв. за лихви - сума, която е загуба за дружеството.

До края на годината ще бъдат обявени и търгове за купуване на нов подвижен състав, който ще поддържа скорост от 160 км/ч, добави заместник-министърът на транспорта Велик Занев. Професори от ТУ, УНСС, ПЖИ работят със специалисти от железопътния превозвач и НКЖИ, за да се оформи визията какви мотриси и влакове за нужни за пътническите превози, за да придобие БДЖ вид на европейска компания, коментира Занев.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във