Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ББР впрегната в "почетно" обслужване на съратника на Доган

Докато политиците пак подхванаха старите предизборни песни на нов глас, сенките на предишни управници и на верните им пажове продължават да затъмняват пейзажа.  

 

Преди дни стана ясно, че новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР) е успяло да разплете част от мрежите на зависимости във финансовата институция. Ревизията се е справила с нелеката задача да „повдигне“ тежката завеса пред онова, което се е случвало в банката и как чрез нея е била ощетявана държавата.

В тази връзка, изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев обяви, че в най-скоро време

в прокуратурата ще бъдат внесени сигнали

"за корупция, безстопанственост и отчайващо управление", при които всички контролни механизми на банката са били изключени. Резултатът от тези "усилия" на предишното ръководство са гарантирали на държавната банка обща загуба в размер на близо 250 млн. лева.

Една от хватките, чрез които са облагодетелствани "правилните фирми" - освен  раздадените им с лека ръка огромни кредити - са персонално осигурените... гратисни периоди.

По думите на Арабаджиев, от осемте скандални кредита, за които „БАНКЕРЪ“ писа още в началото на май в публикацията си Кой кой е от най-големите кредитополучатели на ББР", петима са се уредили с такива гратисни периоди, т.е. отървали са се от задължението да правят погасителни вноски по главницата. На всичко  отгоре, четирима от тези петима богопомазани кредитополучатели са се възползвали от мораториума на БНБ за COVID-помощите, така че на практика и лихви не им се трупат...

Какво ще каже прокуратурата по тези въпроси далеч не е ясно. Нека не забравяме, че още през април в публикацията си  „Преразпределя ли порциите Доган“

„БАНКЕРЪ" започна с разплитането на кълбото

от близки до ДПС фирми, облажили се с грандиозно финансиране от ББР.

Още по това време посочихме, че с любимеца на Доган - Румен Гайтански (Вълка), е свръзана фирмата "Роудуей кънстракшън", която е един от най-големите кредитополучатели на ББР  - със 150 млн. лв. заем. Та, същата тази фирма, някак случайно се оказа и сред "гратисчиите", ощастливени от предишното ръководство на държавната банка малко преди служебното правителство да поеме контрола над изпълнителната власт и държавните дружества..

Картината около тази „промоция“ се разкрива пред очите ни във финансовия отчет на компанията за 2020 година. От него става ясно и още нещо - че през пандемичната 2020 г. дружеството е приключило със загуба в размер на 8.9 млн. лв, от които над 6 млн.лв. са формирани от разходи за лихви по огромния кредит.

Тук е моментът да припомним и още нещо, за което „БАНКЕРЪ“ писа тогава. Фирмата длъжник на ББР - "Роудуей кънстракшън" АД, е била продадена на Иван Георгиев - личният адвокат на Гайтански, срещу скромната сума от 100 лева. Това се случва въпреки кредита от 150 млн. лв., отпуснат на АД-то по времето , когато държавната банка се управляваше от Стоян Мавродиев. Целта е с тези пари да бъде купена фирмата "Пътстройинженеринг" АД, регистрирана  в кърджалийското село Груево.

На 17 юни 2019 г. „Роудуей кънстракшън" подписва договора за кредит с ББР и купува кърджалийската фирма. Ако се съди по списъка на акционерите в Търговския регистър, парите заминават по сметките на мажоритарния собственик на "Пътстройинженеринг"АД. До 7 май 2019 г. това е "Био майнинг" АД, от което Румен Гайтански притежава... скромните 99.615% от акциите. Казано с думи прости, Вълкът прибира тези 150 млн. лв., а длъжник на банката остава „Роудуей кънстракшън" АД.

Зададохме и въпроса - какво ще осребри банката

от този кредит и колко реална е оценката за придобиването на тази малка строителна фирма от Кърджали, който реално стои и до днес.

Оказва се, че през март 2021 г. - малко преди смяната на караула във властта, със специален анекс на кредитополучателя "Роудуей кънстракшън" са гарантирани допълнителни облекчения. Очевидно не е могло те да бъдат легитимирани като COVID-помощ, защото реално това дружество не понася никакви щети от пандемията. Тъкмо обратното - през 2020 г. оборотите му скачат с над 10 млн. лв. и достигат близо 25 милиона. Затова се търси друга формула за "подпомагане" на този  любимец на банката - решението е кредитът да бъде преструктуриран, но в същото време мениджмънтът на ББР  е трябвало да начисли обезценки върху него. И тук стигаме до още едно доказателство, че избрани клиенти на държавната финансова институция са се сдобили със статут , гарантиращ им... почетно обслужване:

Според въпросният анекс към договора на „Роудуей кънстракшън" АД., вноските по големия заем от 148.5 млн. лв. за периода юли - декември 2021 г., се разсрочват и стават дължими от… януари 2022 г. нататък. Отделно от това, отложените лихви за периода 20 април - 20 декември ще се плащат като равни добавки към лихвата от 20 януари 2022 година. А накрая - като за капак - плащанията по по-малкия заем от 1.5 млн. лв. също са разсрочени, но може би от кумува срама - за по-кратък период.

Така че наистина е пълна мистерия какво ще каже оттук нататък прокуратурата. Не толкова заради сложността на материята, колкото заради простия факт, че ако искаше да каже нещо по въпроса, тя отдавна щеше да го е направила. Най-малко заради публикациите на "БАНКЕРЪ" и на останалите нормални медии по тази тема...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във