Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ББР ще отпуска необезпечени кредити заради сметките за ток

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и ръководството на Българската банка за развитите (ББР) представиха на съвместна пресконференция план за подпомагане на малкия и средния бизнес у нас заради високите сметки за тока. "Продължаваме с подпомагането на малкия и средния бизнес. Всички знаем колко тежат сметките за ток на бизнеса. Ето защо Българската банка за развитие ще създаде програма за необезпечени кредити", съобщи министър Лорер. В първоначалната фаза на програмата, която е в обем от 28 млн. лева, ще се отпускат заеми от 20 000 до 200 000 лева. Министърът посочи, че иска ББР да работи за малкия и средния бизнес и се надява от пролетта цената на тока да се понижи.

Размерът на финансирането ще се определя на база на нетната стойност на фактурите за ток на фирмите за 2022 г. като банката ще може да покрие до 75 процента от стойността на съответната фактура, каза изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев. Кредитът ще бъде връщан за 12 месеца. Минимумът за сметките за ток е те да са над 5% от оперативните разходи. От програмата не могат да се възползват търговците на ток или занимаващите се с добиване на криптовалути.

ББР ще предоставя целево финансиране на микро, малки средни фирми от всички сектори на икономиката, които имат реална дейност и капиталът им да не с отрицателна стойност. Критерий за оборот на компанията няма. Обемът на програмата е 28 милиона лева. Подготвя се и грантова програма за енергийна ефективност на стойност 140 милиона лева, каза още министър Лорер.

Системата за издаване на златни паспорти за инвестиции у нас беше опорочена и затова се преустановява, каза министърът в отговор на журналистически въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във