Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ББР: Предоставили сме изисканата информация на одитния комитет

Управителният съвет на Българската банка за развитие е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет, твърдят от ББР в съобщение до медиите.

В допълнение, банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка.

Правомощията на Одитния комитет са публикувани в официалната интернет страница на ББР.

"С цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева. Това ограничение не се прилага за кредитни институции", посочват от банката.

По-рано днес министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че Управителният съвет на Българската банка за развитие е отказал да предостави информация за кредитните досиета на Одитния комитет. Министърът определи това като нарушение и съобщи, че ще сезира БНБ.

"Информацията за кредитния одит е готова, но няма да ви я дадем", това е бил отговорът, който е получил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във