Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ББР предоставя 20 млн. лв. за подпомагане на българските розопреработватели

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, министърът на земеделието Иван Иванов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев обявиха началото на програмата за подкрепа за розопреработвателите.

"Българска банка за развитие" АД (ББР) започва Програма „Подкрепа за розопреработване“ с преференциални условия за спасяването на традиционния за страната ни бизнес. Кредитната институция ще продължава да създава нови продукти в помощ на българските малки и средни предприятия от различни сектори. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг съвместно с министъра на земеделието Иван Иванов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

По думите на Лорер подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на "Българска банка за развитие". „Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на МСП, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19“, посочи министърът на иновациите и растежа.

Банката ще предостави финансиране за оборотни средства на микро-, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лева. Ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, вкл. залог на розово масло.

„Българските земеделски производители могат да се чувстват защитени в своите бъдещи инвестиции. Те ще имат подкрепа и при реализацията на проектите си в следващия програмен период, като това залагаме още сега, преди финализирането на Националния стратегически план“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов.

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. Сред причините са конкуренцията на производители от съседни държави, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск - увеличение на цените на труд, електроенергия и торове.

След проучване на проблемите и нуждите на розопреработвателите в България "Българска банка за развитие" ще съдейства за спасяването на традиционния за страната ни бизнес , уточниха от кредитната институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във