Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ББР отказа информация за кредитните досиета, Петков сезира БНБ

Кирил Петков

Управителният съвет  на Българската банка за развитие отказа да предостави информация за кредитните досиета на одитния комитет. За мен това е нарушение. Ще сезирам БНБ, заяви министърът на икономиката Кирил Петков на извънреден брифинг.

"Информацията за кредитния одит е готова, но няма да ви я дадем", това беше точният цитат уточни още Петков. "За мен това е нарушение на Закона за независимия одит. Тази сутрин ще сезирам Българската народна банка и се надявам Одитният комитет да има достъп до информацията за кредитните досиета, както законът го повелява", коментира министърът. 

Той подчерта, че мандатът на служебния кабинет  е само 60 дни. "Не бих се радвал да видя с някакви процедури се опитват да ни забавят. Ние нямаме време да си играем на показал-непоказал. Тази банка има ликвидността да бъде страхотен инструмент за малките и средни предприятия”, смята още министърът.

Кирил Петков подчерта, че иска тази банка да заработи перфектно до края на този мандат. "Това е задачаката на моя мандат. Ако Одитният комитет няма достъп до информацията тази стъпка не може да бъде направена", каза той.

Икономическият министър обясни още, че към всяка банка има одитен комитет, който следи и проверява дейността на банката, без да нарушава банковата тайна, и подава тази информация към принципала – в случая Министерство на икономиката.

"Важно е да кажа, че банката е много стабилна. По никакъв начин това не е атака, не е въпросителна. Бих се радвал като портфолио тези кредити да са дадени по пазарен начин“, каза Петков и подчерта, че банката е в перфектно финансово състояние. 

Икономическият министър заяви в неделя, че  според информация от одитния комитет на ББР две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити. Разликата в лихвите е около 5%.

„Техномаркет“ е получила кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „Транспект“ виждаме вместо 9% от предишен техен кредит - 4%, обяви икономическият министър Кирил Петков, който е и принципал на ББР.​ Предложенията за лихвите идват от Управителния съвет на банката.

Той подчерта, че данните за кредитите не представляват банкова тайна, тъй като информацията идва от Търговския регистър, т.е. е публична. Преди дни Петков смени състава на одитния комитет на банката. Започна и процедура по смяна на двама членове на Надзорния съвет.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във