Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Базата на НСА в Несебър беше спасена

Битката за базата на Националната спортна академия в Несебър навърши пълнолетие. След повече от 18 години съдебната сага за собствеността на  петнадесет имота, които са част от територията на Водната учебна спортна база на институцията, вече приключва. Повечето дела вече са спечелени, а на финалната права са и решенията на още три от тях.

Още през 2010-а в. „Банкеръ“ първи разнищи историята със спорните терени и информира за мераците на мнозина, опитващи се да отхапят парче от въпросната база. Това почти единствено останало зелено парче земя по цялото ни Южно Черноморие (с изключение на базата на Министерския съвет в Слънчев бряг) години наред мамеше погледите на съвсем не случайни хора.

Спортната база на НСА е разположена на около 200 декара между Равда и Несебър.Тя е създадена през 1974-а и в нея вече 45 години се обучават поколения български спортисти. Академията притежава документи за собственост на изградените сгради, хангари, трафопостове... Когато те са строени през социализма, на никого не му е и хрумвало да опише в документите за собственост и земята като притежание на висшето учебно заведение.

Първоначалният вариант е бил там да бъде построена резиденция и почивна база на ЦК на БКП. За тази цел през 1972-а Министерският съвет приема решение №354, с което се отрежда терен за това строителство върху около 500 декара. По-голямата част от него в началото на ХХ век е била собственост на училищното настоятелство в Несебър. По-късно отделни парцели са раздадени за ползване на българи, бежанци от Беломорието, срещу ангажимента да финансират дейностите на училището. Но нотариални актове не са издавани. Междувременно идеята за почивната база на тогавашните управляващи пропада и през 1974-а част от терена (около 200 дка) е прехвърлена на тогавашния Комитет за висше образование и научно-технически прогрес. По настояването на ректора на НСА и на ръководителите на тогавашния Комитет за младежта и спорта държавата се изръсва с над 20 млн. лв., за да превърне пустеещите земи в една от най-големите спортни бази у нас. Така се раждат спортните комплекси "Академика" и "Олимпийски надежди".

Интересното е, че дори в хаоса на първите преходни години никой не посмя да посегне към собствеността на спортния университет. Докато не се появиха някои кметове (вече бивши) на община Несебър. Един от тях - Николай Трифонов, например, беше герой в не една и две истории, свързани с раздаването на терени по брега на морето на знайни и незнайни приближени до властта. Уж срещу него се водеха купища дела за злоупотреби, но никой така и не разбра да е бил санкциониран за нещо. През 2002-ра - на базата на решение на общинския съвет в града, той актува 145 300 кв. м от терена на спортната академия като общинска собственост. И поземлената комисия ударно започва да връща имоти на наследниците на хората, на които земята е била преотстъпена, но за ползване, от местното училищно настоятелство. А и не само на тях...

Някъде по това време започва битката на ръководството на НСА за опазване на базата. Завеждат се 30-40 дела срещу реституционни актове и срещу фирми, които са придобили по различен начин терени. На 9 януари 2009-а академията най-накрая се добира до обезпечителна заповед, издадена от Върховния касационен съд. В нея се посочво, че докато не се решат споровете, никой не може да извършва каквито и да е действия на тази територия. Наследникът на кмета Трифонов обаче - Николай Димитров, за чиито подвизи на имотния фронт също се носеха легенди, беше на път да изпрати булдозерите, за да защити не държавната земя, а...частните имоти. Спря го само намесата на Главната прокуратура.

На хората, на които беше върната земята, бързо им стана ясно, че едва ли ще спечелят делата в съда. Затова бяха склонни да продават и на съвсем ниски цени. Тогава се появиха брокерите. Възползвайки се от промоциите, предизвикани от заплетените имотни отношения, земите бяха изкупени от фирми, очевидно „подготвени“  да се справят с властите и със закона. Така по това време 10 дка преминаха  в ръцете на Пиринска туристическа компания със собственици Георги Георгиев, Светлин Лисичков и Иван Георгиев - герои от публикации на в. БАНКЕРЪ, свързани със скандални сделки с имоти на територията на София и в страната. Меракът на тогавашния  несебърски кмет Димитров да запази придобивките на частните собственици проличава от едно писмо до Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. В него той оспорва твърденията на НСА, че издадените от общината актове са незаконни. Освен това твърди, че исканите от инициативния комитет законодателни промени биха били в противоречие с Конституцията на Република България и цитира няколко съдебни решения, с които възможността да бъдат върнати терените на Академията е ликвидирана. Само че тогавашният областен управител Константин Гребенаров се противопостави на тези твърдения и на практика подготви почвата  чрез законодателни промени да се уреди статутът на учебната спортна база. 

Днес ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев казва, че решаващо за опазването й се е оказало решението на Народното събрание и по-точно наложения мораториум, чрез който се забрани строителството и сделките с имоти на нейната територия. С правителствено решение пък имоти с обща площ около 42 декара бяха предоставени за безвъзмездно управление на учебната институция.

Съдебните дела обаче продължиха досега, когато се разбра, че спортните имоти вече окончателно остават в патримониума на държавната база в Несебър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във