Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Базата на БЧК в Созопол възбуди апетити

Очевидно в „сезона на безкрайните далавери“ , всяка информация за подготовка на пореден  удар  и "усвояване" на  държавно имущество от  хора,намиращи се   в непосредствена близост до  висшето ръководство на страната, изостря сетивата.

Преди дни от  страницата на една бургаска медия  изпълзя информация  , че в редицата от скандали  около „апартаментгейт“, тераси за избрани, къщи за гости  и още купища разкрития за употребата на властта в частна полза,  изплува и името на  Български  червен кръст. Хуманитарната организация по своята същност е доброволна и е част от Международното червенокръстко движение.

Според въпросната публикация  ръководството й  е обсъждало идеи за разпореждането с един от най апетитните имоти , собственост на организацията. Той е разположен на  самия  бряг на залива, на  ул.”Черно море” №1. Става въпрос за  националния учебен център на БЧК, който заема  близо три декара, заедно с  триетажна сграда с четири секции ,строена  в средата на осемдесетте години на миналия век.

По предложение на Националния съвет  на организацията, който е неин главен изпълнителен и разпоредителен орган,  председателстван вече 18 години  от акад. Христо Григоров  (от 2001-а  насам), общото събрание на организацията е взело решение да се търсят  възможности  морската база да бъде разширена и ремонтирана.

Заговори се за някакъв

мистериозен израелски инвеститор

от който се очаквало да построи нова сграда на терена на сегашната  учебна база, чиято разгърната площ да бъде  1 650 кв.м. Срещу  ангажимента да вдигне още два етажа на старата сграда и да я ремонтира.

 Това на практика би била доста доходна  сделка за бъдещия инвеститор, като се има  предвид, че   от  имота се разкрива  прекрасен  изглед и към морето, а  и най-красивата гледка към древния град. Да не говорим за природната „екстра“  пред сградата , където има  естествена скална тераса, от която  по стълбички директно се слиза до собствения плаж на базата.

Това може би е едно от последните незастроени кътчета в един от най-старите български градове, чиято история започва от  античността ,  наследник е на гръцката колония Аполония.

Само по себе си на практика това място е безценно.  За да разберем аргументите на ръководството на Българския Червен кръст да предприеме подобни действия се свързахме с председателя на организацията  акад. Григоров. Пред „Банкеръ“ той каза, че наистина са били разисквани някои идеи за развитието на базата, но засега  ставало дума единствено за проучвания и анализи.

Той не отрече, че е обсъждан вариант за търсене на инвеститор, но по-скоро мненията  клоняли  към ремонт на сградата със собствени и заемни средства.  Според председателя на  Червения кръст, разширяването и ремонта на базата би глътнал 7-8 млн.лева. И ако  не могат да бъдат осигурени, вероятно   ще трябва да се потърси и „чужда помощ“. Председателят каза, че така или иначе ремонт е необходим, а по какъв начин ще бъде направен трябва да реши  Общото събрание на организацията. Григоров се кълне, че макар и през годините да е имало много апетити към имотите на БЧК, той не би позволил да бъде сложено петно на авторитета на организацията, която съществува от 140 години. А още по-малко да се лиши от този имот.

В същото време обаче Григоров, не можа да даде точен отговор на въпроса ни как точно се ползва тази база. По наша информация половината от нея  (две от секциите) от години функционират като хотел, който е отдаден под наем. Григоров каза, че това е начинът  да се подържа финансовото състояние на организацията, но на въпроса кой е наемателят и при какви финансови условия стопанисва  тези част от сградата, отговори, че не може да даде точен отговор.

Проверка на „Банкеръ“ показа,

че всъщност двете секции се рекламират в интернет като семеен хотел „Арена“.

Позвънихме  в хотела и научихме,  че наемателят  е едноличният търговец  "Арена - Цоньо Христов". Името на Христов стана известно покрай сагата с концесията на плаж "Созопол - централен". За него  преди две години  министърът на туризма Николина Ангелкова се закани,  че щяла да развали двадесетгодишния му договор  заради нарушения и неизпълнение на някои от клаузите в контракта. Доколкото сме информирани обаче, тази закана на туристическата началничка, така и не се изпълни  и Христов си остана чорбаджия на плажа, въпреки  че през лятото на  миналата година  беше обявен  конкурс за нов концесионер, а през октомври официално беше съобщено , че той е избран и това е  дружеството "Ауто фактор".

Всъщност фирмата на Цоньо Христов  имаше 20 - годишен договор за стопанисване на централния плаж на Созопол  от 1999-а, който изтича през лятото на тази година. Напъните на министър Ангелкова да прекрати договора бяха аргументирани  с редицата  скандали около това дружество, като се започне от неизплатени заплати на работещите в него и се стигне до заграбена плажна ивица. По това време  местни хора се оплакваха, че целият бряг бил зает  с чадъри и шезлонги срещу високи такси и концесионерът не се съобразявал с изискването на  закона за наличие на свободни площи.  Христов направил ВИП зона с шезлонги и чадъри  дори на скалите - срещу 20 лв. такса на ден. 

Що се отнася до цената,на която е отдаден хотела на Българският червен кръст , няма как да се разбере , тъй като договорите с частните дружества не са публични. В същото време обаче в информацията за хотел "Арена -Созопол" от интернет сайта pochivka.bg , става ясно, че той разполага с 80 стаи , които се търгуват в „ценовия диапазон от 17 до 36 лв. на легло. Отзивите в интернет форумите за него обаче далеч не са лицеприятни. Коментарите  тръгват от мръсотия и стигат до арогантно обслужване...

Но това все пак е грижа  на собственика  на сградите, който би трябвало да изисква от наемателите си да поддържат „доброто име“ на организацията...

По наша информация при обсъждането на  „перспективите “ за развитие на базата в Созопол, единственият човек , който е бил резервиран към възмоността да се търси външен инвеститор е бил  зам.министърът на младежта и спорта - доц.Стоян Андонов . От протокола от второто заседание на редовната сесия на 66-тото Общо събрание, проведено на 17 май , който ни беше предоставен от единият от юристите на организацията – Димитър Димитров, Андонов е поискал „да бъде проучена необходимостта и всички възможности за реновиране на сградата, за реконструиране чрез нейното надстрояване, пристрояване или цялостно изграждане на нова сграда със средства на БЧК, с проектно финансиране или нисколихвени заеми“.

Макар и синтезиран този „препис –извлечение“,

който беше предоставен на „Банкеръ“  и в който дебатите по темата не бяха отразени, става ясно, че Андонов не е бил съвсем съгласен  в базата , в която се обучават  кандидат-спасители,  да се появи и друг чорбаджия. Очевидно реакцията на  бившия  ръководител на Катедра „Водни спортове“ към Национална спортна академия „Васил Левски“ доц. Стоян Андонов е била провокирана от ясното съзнание, че ако се появи инвеститор, правилата отново  ще бъдат променени.

Пред „Банкеръ“ Андонов каза, че неговата теза е била възприето от Общото събрание. А  и аргументът  му, че когато  се сключва сделка нещо да се предостави срещу инвестиция, няма как  ,независимо кой  е инвеститорът, той да не си е  направил сметката така, че за него тя да бъде максимално  изгодна.

Както знаем изгодното и неизгодното в българската бизнеспрактика е доста игриво и противоречиво, когато за един нещо е „изгодно“, има и друг за когото не е. Независимо от това обаче, от протокола на въпросното заседание става ясно, че все пак е оставена вратичка и за варианта  да се привлече инвеститор.....

А какво ще се случи от тук насетне , може само да се гадае .  

Facebook logo
Бъдете с нас и във