Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Bayer и Джак Ма разработват блокчейн система за мониторинг на земеделска продукция

Световноизвестната компания Bayer Crop Science се съгласи да работи с Ant Financial, платежният филиал на Alibaba, за разработването на блокчейн система за мониторинг на земеделска продукция, съобщава Coindesk.

Компаниите подписаха "писмо за намерение" за използване на блокчейн технологията, което ще доведе до повишаване на ефективността в земеделието, подобряване на доходите на фермерите и гарантиране на производството на висококачествена продукция. Споразумението ще събере в общ проект портфолиото и дигиталните земеделски технологии на германската Bayer Crop Science и блокчейн дивизията на Ant Finance, базирана в Ханджоу, Китай.

Двете компании не са предоставили информация по размера и параметрите на сделката.

„Заедно с Bayer, нашето изследване на блокчейн технологията в селското стопанство ще подобри прозрачността на веригата за доставки и ще донесе повече стойност за потребителите, фермерите и обществото“, казва Джеф Джан, вицепрезидент и генерален мениджър на Intelligent Technology Group, част от Ant Financial.

Основаната през 2014 г. Ant Financial притежава 33% от Alibaba, собственост на предприемача Джак Ма. Сред брандовете на Ant Financial е и Alipay, една от двете доминиращи мобилни платежни услуги в Китай.

През последните години компанията направи редица инвестиции, свързани с блокчейн проекти. През 2018 г. Ant Financial набра 14 млрд. долара, за да ги вложи в нови технологични разработки, като блокчейн и изкуствен интелект.

В началото на септември Ant Financial заяви, че разработва блокчейн система за платформи, занимаващи се с благотворителност, подобрявайки прозрачността на процеса за набиране на дарения, пресичайки практиките за злоупотреба с тях. През май компанията инвестира 10 милиона долара в QEDIT, разработчик на решения за поверителност на блокчейн. През март пък бяха основани две нови базирани в Шанхай компании - Ant Blockchain Technology и Ant Doublechain Technology - и двете собственост на Ant Financial.

Ant Financial работи и по проект, свързан с използването на блокчейн система за трансфер на пари, като миналата година въведе система за прехвърляне на средства между Филипините и Хонконг. По-рано Bayer Crop Science, която придоби Monsanto през 2018 г., подписа сделка и с BlockApps.

Facebook logo
Бъдете с нас и във