Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БАНКИТЕ ПРОДАДОХА ДЪЛГА НА ЛУКОЙЛ НА РОСНЕФТ

Щатският финансов гигант Ситигруп (Citigroup), германският банков първенец Дойче Банк (Deutsche Bank), френските Сосиете женерал (Societe Generale) и БНП Париба (BNP Paribas) заедно с още десет други кредитори продадоха последния 1 млрд. щ. долара кредит, който бяха отпуснали на руската компания Юкос през 2003 година. Купувач е държавната групировка Роснефт, която планира най-голямата в света първоначална публична емисия на акции до края на тази година. Анализатори от бранша предполагат, че базираният в Москва нефтен гигант, който добива повече нефт от члена на ОПЕК Алжир, е откупил задължението, защото в момента контролира Юганскнефтегаз - най-големия актив на Юкос, и е гарант на заема. Сделката слага край на продължилата две години битка за тези пари, след като Юкос бе доведена до банкрут, а нейният главен изпълнителен директор Михаил Ходорковски бе хвърлен в затвора. Роснефт иска да изчисти до максимум структурата на дълговете си и да премахне всички неизвестни преди първоначалната публична емисия на фирмените й акции, коментира Крис Уиъфър - главен стратег в московската Алфа банк.
Кредиторите на Юкос подадоха на 10 март съдебен иск в московски съд за фалит на компанията, което може да доведе до ликвидацията й. Изслушване по казуса е насрочено за 28 март. Цените на акциите на злощастната нефтена групировка паднаха с 33% след новината за процеса и скочиха със 7% на 15 март, след като Юкос получи потвърждение от банките, че Роснефт е купил дълга му. Фирмата взе назаем 1 млрд. щ. долара през септември 2003 г. точно преди да приключи поглъщането на местния конкурент от нефтения сектор - Сибнефт. Сделката, която навремето бе най-голямата за Русия, пропадна след ареста на Ходорковски на 25 октомври 2003-а. Миналата година Сибнефт бе погълната от Газпром срещу 13.1 млрд. щ. долара. Юкос все още дължи 660 млн. щ. долара на GML Ltd., известна в миналото като банка Менатеп, която отпусна на компанията 1.6 млрд. щ. долара точно по времето, когато пари дадоха и търговските банки. Менатеп притежава 51% от Юкос и също води дела, за да си върне парите.
Роснефт купи дял от Юганск през декември 2004 г., след като правителството на руския президент Владимир Путин първо конфискува и след това продаде поделението за 9.3 млрд. щ. долара. Юганск планира да добива по 1.1 млн. барела нефт на ден тази година - доста повече от Индонезия, която е член на ОПЕК. Анализатори оценяваха тази компания преди продажбата й на 25 млрд. щ. долара. В резултат на процедурата по фалита на Юкос пък Роснефт може да спечели и онези 23% от Юганск, които все още са собственост на подсъдимия. Така ще отпадне и последната пречка пред планираната първоначална публична продажба на акции на Роснефт в размер на 20 млрд. щ. долара.
Цялата офанзива е режисирана от 53-годишния Путин, който иска да превърне Роснефт в компания, способна да се конкурира на световната сцена с гиганти от ранга на щатския Ексън мобайл. Руската групировка утрои производството си на 1.5 млн. барела нефт на ден през миналата година след като придоби Юганск. Парите, които ще получи от публичната емисия, пък ще отидат за погасяването - до края на годината, на заема от 7.5 млрд. щ. долара, който поделението на Роснефт - Роснефтегаз, взе през 2005-а от 22 банки, за да плати 10.7% дял от Газпром. Този кредит бе уреден от холандската банкова групировка АБН АМРО холдинг (ABN Amro Holding), германската Дрезднер Клейнуърт Уосърстейн (Dresdner Kleinwort Wasserstein) и щатските Джей Пи Моргън Чейз (JPMorgan Chase Co.) и Моргън Стенли (Morgan Stanley). Роснефт съобщи, че тези банки ще помагат и при продажбата на акциите от първоначалната публична емисия. Общите задължения на Роснефт към 29 декември 2005 г. са били 10.8 млрд. щ. долара без гаранцията на Юганск, която вече е уредена.
В момента Роснефт е потърсил 2 млрд. щ. долара заем от АБН АМРО, английската Барклейз (Barclays), Дрезднер и Джей Пи Моргън. Компанията преговаря и за още 5.5 млрд. долара с Японската банка за международно сътрудничество и с други кредитни институции, които може да използва за разплащане с кредиторите в случай на закъснение на първоначалната емисия.
Роснефт планира да увеличи през идното десетилетие производството си с 67% - до 2.5 млн. барела на ден, точно колкото в момента добива Кувейт. През ноември миналата година групировката отложи плановете си за покупка на акциите на миноритарните собственици в своите поделения, а на 6 февруари оставка подаде главният й финансист Сергей Алексеев. Тези обстоятелства предизвикват опасенията на инвеститори и анализатори, че първоначалната публична емисия на фирмени книжа може и да се забави до 2007 година. Очаква се постът на Алексеев да поеме Пийтър О'Брайън - шеф на поделението за инвестиционни банкови услуги в енергийния сектор на Моргън Стенли в бившия Съветски Съюз. Това съобщи на 14 март руският вестник Ведомости, като се позова на добре информиран източник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във