Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Банки и телекоми с облекчения за ползването на техните услуги

Българският бизнес откликна на нуждите на пристигащите у нас украински емигранти. Освен готовността да приеме на работа, тези от тях, които имат желание да останат в България, други компании пък предлагат и облекчения за ползването на техните услуги. Така те  изразиха своята съпричастност към съдбата на хората от тази страна, нуждаещи се от подкрепа в трудния за тях момент.

ОББ освобождава от такси всички преводи към украинския Червен кръст

Всички дарения във валута, които клиентите на Обединена българска банка, част от белгийската финансова група KBC, извършват към украинската организация на Червения кръст, ще бъдат освободени от банкови такси до края на месец март, съобщиха от кредитната институция.

ББР подпомага кампанията на БЧК за пострадалите от конфликта в Украйна

„Българска банка за развитие“ АД ще подпомогне кампанията на Българския Червен кръст и неговата хуманитарна мисия със сумата от 50 хил. лева, с която ще бъдат подкрепени бежанците от военния конфликт в Украйна.

Дарените средства ще бъдат насочени основно за покриването на разходи за пребиваване у нас на потърсилите убежище, голяма част от които са майки с деца и възрастни хора.

Allianz осигурява до 12.5 млн. евро хуманитарна помощ

От немската Allianz SE обявиха, че ще дарят десет милиона евро в подкрепа на Украйна.
Чрез специално разработена дарителска платформа, "Алианц" дава възможност и на своите служители да се включат. Компанията се ангажира да удвои събраната сума в размер до 2.5 милиона евро.

"Райфайзенбанк" подкрепя бежанците от Украйна с бърз достъп до услуги

Бърз достъп до основни банкови услуги при облекчени ценови условия, включително откриване на сметка за получаване на средства и дебитна карта, осигурява "Райфайзенбанк (България)" за бежанците от Украйна, съобщиха от кредитната институция.

За да подкрепи на бежанците от Украйна, търсещи спасение в България, откриването на сметки от тях в банката са освободени от такси за откриване и месечна поддръжка. Украинските граждани няма да заплащат и такси за транзакциите на банкомати на територията на страната, както и плащането с дебитна карта на ПОС терминал. Сметката за украинските граждани се открива с представяне на валиден международен паспорт и попълване на стандартен комплект документи.

В подкрепа на овладяването на хуманитарната криза от войната в Украйна "Райфайзенбанк" започва извънредно традиционната си дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“. С набраните средства през платформата izberi.rbb.bg и дарения от банката и служителите, ще бъдат подкрепени БЧК, "Каритас България" и Фондация „Х. Степич - Благотворителност за ЦИЕ“ за осигуряването на подслон и продукти от първа необходимост за украинските граждани у нас и в Украйна.

Телекомите у нас също се включиха в кампанията за подкрепа на пристигналите у нас украински граждани.

A1 ще дари карти с мобилен интернет на бежанци от Украйна

От доставчика на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България - А1, съобщиха че ще дари предплатени карти с мобилен интернет на бежанци от Украйна. Компанията ще предостави карти на украинското посолство в София и на Столична община, които двете организации ще разпространят сред желаещите, за да могат да останат във връзка със своите близки както в България, така и в Украйна.

От А1 допълват, че ще следят военния конфликт в Украйна и ще реагират спрямо неговото развитие, за да може да се помага на засегнатите клиенти да преминат през това изпитание с помощта на своите услуги и дигиталните технологии.

 Допълнително компанията ще насърчи събирането на дарения от служители, като подкрепи инициативата на Фондация BCause и кампанията #ЗАДОБРОТО в полза на семействата от Украйна. За целта е създадена отделна страница в дарителския сайт „Платформата“ на Фондация BCause, където всички служители на А1 ще могат да дарят избрана от тях сума.

 А1 беше сред първите компании, които показаха своята съпричастност към жертвите от войната в Украйна и телекомът ще продължи да използва технологиите, за да им помогне да преминат през тази безпрецедентна ситуация. Малко след началото на военния конфликт клиентите на А1 в роуминг в Украйна получиха безплатен интернет и мобилен интернет, а тези в България по 1000 международни минути, които важат за 30 дни, но срокът може да бъде удължен, ако ситуацията го налага.

Vivacom прави международните разговори до Украйна безплатни

В знак на солидарност с украинския народ и като израз на желанието да се направим общуването на потребителите с техните семейства и близки по-лесно, Vivacom /Yettel, новият бранд на PPF Telecom Group/, предоставя безплатни международни разговори от България към Украйна както в мобилната си мрежа, така и във фиксираната. Повикванията няма да бъдат таксувани независимо дали са към мобилни или стационарни номера в Украйна до 10 март.

 

Банките ще могат да откриват сметки на украински граждани в България по улеснен механизъм

Подготвя се механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската Директива за временна закрила. За това разговаряха вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на БНБ.

Била е дискутирана и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти в България. Според банките, в момента украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти „Виза“ и „Мастъркард“. Сумите, които могат да бъдат теглени, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити и до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка. Също така, украинците могат да се разплащат за стоки и услуги у нас през ПОС-терминали.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от ЕС не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка.     

Facebook logo
Бъдете с нас и във