Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Банкеръ" научи кои са нарушителите в Черноморец

От 500 до 5000 лв., ще бъде глобен нарушителят, засипал с тонове камъни и пръст защитените скални образувания в местността „Аклади“ край Черноморец. Така се заканиха хората на министъра на екологията Нено Димов при приключването на спешно назначената от него екоинспекция, след като историята доби популярност.  Директорът на Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас Тонка Атанасова съобщи, че върху природната забележителност нос Червенка са се срутили камъни и пръст.

От официалното съобщение, свързано с проверката, става ясно, че вече е категорично установено, че скалните забележителности са „засегнати“.

До този момент единствената официална информация е, че насипването на скално-земни маси е извършено в частен имот. Чий е той обаче, никой не се решава да каже. Посочен е единствено номера  му (81178.5.48) по кадастралната карта на града. След одобряването на подробния устройствен план за имота е обособен обслужващ път, който служи и като граница между него и защитената територия. Опитахме се да разберем кой точно нарушител ще бъде глобяван, но единственото, което успяхме да научим от изпълняващата ролята на пиар на Районната екоинспекция в Бургас Албена Василева, беше, че засега не може да бъде посочен човекът, тъй като не е приключило разследването на полицията по случая.

Инак от екоинспекцията официално обявиха, че "възложителят на инвестиционното предложение, ще бъде поканен за съставяне на акт за административно нарушение по реда на Закона за защитените територии"...

Вече трети ден се нищи въпроса, кой е отговорен за поредното грубо погазване на законите в страната и разрушаването на природните ни забележителности, но всякакви опити да се разбере истината удряха на камък. Единственият човек, който очевидно не се притесни да ни даде имената на собствениците на имота, беше директорът на Районната инспекция по околна среда и води в Бургас Тонка Атанасова. По наше настояване тя възложи да бъде направена справка в досието на имота. По документи собствениците са физическите лица - Георги Георгиев и Милен Георгиев. Единият от тях - Георги, по постоянен адрес е жител на Шумен. От 2006-а насам двамата и техен представител са внасяли всички документи, свързани с този имот. Именно те са и хората, на които ще бъде връчен актът на екоинспекторите.

От общината в Созопол също се опитваха да запазят анонимността на притежателите на имота. Единственото, което се разбра, че на терена край защитените скални образувания е предвидено да бъдат изградени четири вилни сгради с басейн и паркинг. Но вече има разрешение за откриване на строителна линия единствено за трасе на водопровод, обслужващ частния имот, което преминавало  в сервитута на общинския път.

В момента основната вина се търси в проекта за пътя, който е направила общината и който по информация на местните жители, ще мине върху дължината на скалите по целия залив. Кметът на Черноморец  Добри Добрев пък оповести, че вече е ангажирана фирмата „Геос”, която замерва местата в землището на града, за да определи трасето на водопровода, а и да трасира целия път. Добрев пое ангажимента всичко, което е извън трасето на улицата, да бъде изгребано, изчистено и възстановено. Кога и как ще стане това обаче, засега не е ясно.

Съвсем друг е въпросът, защо в едно доказано с археологическите си находки селище устройствените планове се променят така, че да мотаг да се вдигат градежи непосредствено до  природни забележителности? Отговорите естествено би трябвало да дадат от кметството в Созопол, чийто кмет Панайот Рейзи днес окончателно е отстранен от длъжност. 

 

Историята

Археологическите проучвания в землището на Черноморец доказват, че районът е заселен през късния неолит 5400-5200 г. пр. Хр. Праисторически селища от епохата са локализирани в местностите Гармица и Аклади Чеири, разположени в непосредствена близост до морския бряг. До неотдавна се смяташе, че южното Черноморие е населено в епохата на късния халколит – края на 5-то хилядолетие пр. Хр. Археологическите разкопки в местността Аклади доказват значително по-ранно заселване в района на Созопол и Черноморец.

Праисторическото селище в местността „Аклади”се намира на западния бряг на Созополския залив на около 1.5 км. югоизточно от град Черноморец  до къмпинг „Градина”. Разположено е на площ около 10 дка в непосредствена близост до съвременния морски бряг. През 2008-2009 -са разкрити археологически структури и нива от късния неолит, халколита и ранната бронзова епоха. От епохата на неолита (кр. на VI  хил. пр. Хр.) са проучени четиридесет ритуални ями,в които са открити керамични съдове, статуетки на „Богинята майка”,каменни и костни оръдия на труда, накити и животински кости.През халколита (V-IV хил. пр. Хр) датират голям брой вкопани и няколко наземни структури (жилища и пещи). Керамична пота, медни шила, шлака и парчета руда свидетелстват за появата и усвояването на медната металургия в края на V хил. пр. Христа.

Крепостта е изградена в западната част на Созополския залив на нос „Хрисосотира”(дн.”Червенка”) върху основите на старо антично селище. При археологически проучвания през 2014 г.е разкрита западната крепостна стена с две кули.Стената прегражда най-тясната част на полуострова. Археологическите находки доказват че крепостта функционира до първата половина на VII век,когато е разрушена и изоставена при нашествията на авари и славяни.През средновековието на това място е съществувал манастирът „Свети Никола”,около който се създава и развива в следващите векове селото „Св. Никола”(дн. Черноморец).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във