Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БАН: България е на последно място по жизнен стандарт в ЕС

България заема последно място по жизнен стандарт в Европейския съюз. Това е изводът от доклад на Института за икономически изследвания при БАН за състоянието и развитието на материалния жизнен стандарт и енергийната бедност в България. За проучването са използвали 3 групи показатели за оценка: „икономическо развитие”; „доходи и потребление”; „неравенство и бедност”.

Според проучването Югозападният държи водеща позиция през целия период, значителни подобрения настъпват в Северен централен и Северозападен район, докато сред губещите се отличава Южен централен. Областите с подобрен жизнен стандарт са: Габрово, Плевен, Силистра и Разград, сред тези със значително снижаване на оценките - Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.

За 7 години - от 2010 г. до 2017 г., оценките за България са 4-6 пъти по-ниски в сравнение със средните нива в Евросъюза.  Средният коефициент на материален жизнен стандарт в ЕС за 2010 г. е бил 46,6%, докато в България – едва 9,9%. Най-висок стандарт – 90,8% е отчетен в Лихтенщайн, на опашката пред нас са три страни: Литва, Латвия и Румъния. Подредбата за 2017 г. е същата – средният коефециент в ЕС е 45,6%, в България – 7%. Страната ни отново е на последно място, пред нас са пак двете балтийски държави и северната ни съседка.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във