Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Балтова: Пари за туризма има, трябва само да се разпределят

Туроператорите във вторник излязоха на протест заради липсата на средства за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им в условията на ковид кризата. По този повод днес служебният министър на туризма Стела Балтова коментира какви мерки ще бъдат предприети за бранша. "Сектор туризъм се намира в една безпрецедентна ситуация. Тя е такава в Европа и по целия свят. Осигурени са 70 милиона лева, но се наблюдава едно забавяне от правна и финансова гледна точка как тези средства ще бъдат разпределени. Вече е разработено и съгласувано необходимото", каза Балтова.

Едната част от средствата - около 30 милиона, е държавна помощ и за нея трябва да се получи разрешение от Европейската комисия. Втората част - 30 милиона лева са посочени като безвъзмездна помощ, без обаче да има ясен план как да бъдат разпределени. Други 6 милиона са предвидени за туроператорите. Според министъра има решение за разпределението на средствата, но се чака съгласие от всички институции. "Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет - да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне достатъчно време, в което ние да съгласуваме тези процедури, да се направят консултации", обясни Балтова пред БНТ.

По повод въвеждането на локдаун, министърът посочи, че това трябва да решат здравните власти. Решението на зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса.

Стела Балтова отбеляза, че покрай пандемията много фирми са загубили част от служителите си. "Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България но и в Европейския съюз. Хората искат перспектива и задачата на държавата е да им покаже тази стратегическа перспектива и да им даде визия за развитието на сектора", изтъкна тя.

В трите ни зимни курорта към момента няма хотели, предвидени за карантина. Това трябва да бъде решено следващата седмица, но министърът подчерта, че такива места трябва да има.

Facebook logo
Бъдете с нас и във