Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Балоните на чуждeстранните инвеститори гърмят ли гърмят

S 250 d323776b 2244 4e1b aa51 d5a0ddd172c2

Балоните, които чуждестранните инвеститори, надуха у нас по време на строителната инвазия по родното Черноморие, продължават да гърмят. Голяма част от тези "благодетели" се  бяха устремили към възможността (която държавата ни  благосклонно им предостави) да бетонират бенаказано нашето Черноморие и да спечелят

бързи пари

Много от тях обаче елегантно (или предвидливо) прескочиха от розовите обещания към... фалита, като оставиха зад себе си разрушена природа и милионни дългове.

Такъв е случаят с широко рекламирания курортен комплекс "Обзор бийч ресорт", който се канеше да изгради датската компания "Фърстлайн канстръкшън БГ" ЕООД, еднолична собственост на регистрираното в Дания дружество "Фърстлайн  Естейтс А.С." с управител Карстен Верне Йенсен.

Бяха регистрирани паяжина от фирми - под името "Обзор бийч ресорт", с прибавени към него номера от І до VІ, които към днешна дата са или в ликвидация, или в несъстоятелност.

За пореден път тази седмица синдикът на две от дружествата, обявени в несъстоятелност - "Обзор бийч ресорт" ІІІ и ІV, Стоил Моллов извади за продажба имоти и имущество в опит да бъдат погасени част от дълговете им. Магазини, офиси, барове, складове, паркоместа и купища оборудване ще бъдат продадени за смехотворната цена от 1 438 400 лева. Списъците на продаваното имущество изпълват по 14 страници за всяко от дружествата.  

Ако съдим по списъците на кредиторите обаче, дори да се извършат тези продажби, резултатът ще е 10 към едно в полза на "инвеститорите".

Тук е моментът да припомним, че

градежът на обещаващите чудеса датчани

в комплекса започна през 2007 година. Само година по-късно обаче на бял свят започнаха да излизат информации за задълбочаващите се финансови проблеми  на инвеститорите. Появиха се и ужилените от тях десетки фирми изпълнителки, дълговете към държавата (в лицето на Националната агенция за приходите) и множество физически лица нарастваха. Всички те дълго време чакаха  да приберат поне минимална част от парите си, след като собствеността (или това, което е останало от нея) минаваше през съответна разпродажба от частни съдебни изпълнители и по-късно от синдици. Свързаните помежду си дружества - "Обзор бийч ресорт" I, II,ІІІ,ІV, VІ , "Обзор Дивелъпмънт Канстръкшън" и т.н., биваха поетапно обявявани в несъстоятелност. Всъщност собствеността на  всяка от построените сгради влизаше в актива на "разроилите" се само за няколко месеца дружества на датския инвеститор, когато сградите се продаваха на бъдещите им собственици още на зелено. Така че това, което остана за продаване, за да бъдат удовлетворени кредиторите, се стопи още докато течаха бавните съдебни процедури за обявяването им в несъстоятелност.

А като най-голям кредитор бързо беше вписан инициаторът на мащабния проект - "Холидей Мениджмънт“ ООД (също в несъстоятелност), в което дяловете са разпределени между Таньо Господинов и "Фърстлайн Естейтс  България" (и то дъщерно на датската компания).

Името на Господинов се появи още през 2007-а, когато стана ясно, че е напът да се роди поредното бетонно гето на нашето Черноморие. А еколозите нададоха вой и дори вписаха проекта на датчаните в черния списък на унищожителите на българската природа.

По това време „оператор“ на инициативата

беше предишният собственик на "Фърстлайн канстръкшън БГ" - "България Холидейз", собственост на друга датска компания "Страндхолмс Aлле" (Strandholms Alle). Именно тя се легитимира като инвеститор по проекта за застрояване на вече бившия плаж на Обзор, но бързо препродаде проекта си на "Фърстлайн  Естейтс А.С."

Според тогавашните рекламни изяви на датския инвеститор той бил вложил в градежа 70 млн. евро. Сградите на днес вече фалиралите дружества от групата "Обзор бийч ресорт" буквално бетонираха бившия плаж на Обзор.

Става дума за седем градежа, разположени на морския бряг. Комплексът беше построен върху терен с площ 32 декара. В него има 524 апартамента, пет басейна, два фитнес центъра, зала за игри, билярд, миниголф, спа център, три ресторанта, два бар-басейна, два детски басейна, нощен бар, сауна, парна баня, солариум, джакузи. Около 80% от апартаментите в "Обзор бийч ресорт" още по онова време бяха продадени извън България - на клиенти от скандинавските страни, от Англия и Германия. Управлението на комплекса "Обзор бийч ресорт" беше  поверено на българската фирма "Холидей Мениджмънт". По това време датчаните завършиха и други  два обекта - "Обзор бийч клуб" и "Бяла бийч ресорт". Инвестицията в тях била на обща стойност 45 млн. евро.

Активите на всички тези регистрирани у нас и вече фалирали дружества - собственост на датчаните, продължават да  се разпродават от синдика Моллов, който периодично обявява търгове за остатъците от имуществото.

Любопитна подробност за тази инвестиционната инвазия по нашето Черноморие е че

са завлечени освен наши фирми изпълнители, а и датски банки

Като се има предвид сега изложеното за продан, трудно може да се прецени дали въобще ще се намери купувач на разпарчетосаното имущество.

Единственият реален актив, който можеше да провокира интерес у купувачите, е инсталацията за физико-химично и микробиологично стабилизиране на вода за санитарно-битово водоснабдяване на курортния комплекс "Обзор - Север". Той се намира на територията на "Обзор бийч ресорт". Но ако съдим от предишния търг, нейната стойност   беше едва... 3500 лева.

Темата с изиграването на хватката с несъстоятелността, за да бъдат "стопени" предявените  и одобрени от съда вземания, надвишаващи милион, не за първи път присъства на страниците на в. "БАНКЕРЪ". Подобни са случаите и при всички останали фалирани дружества от групата, чието имущество също периодично присъства в обявените от синдика търгове. За всички обаче е ясно, че срещу огромните дългове за продажба са останали единствено общите части на построените сгради, за които купувачи трудно се намират. Що се отнася до апартаментите в комплекса - те отдавна са продадени за сериозни суми на частни лица или на фирми, а парите от тях са потънали в джобовете на инвеститора.

Батаците, свързани с датчаните, нямат изгазване

Преди няколко месеца (през лятото на миналата година) в. "БАНКЕРЪ“ съобщи, че Комисията за защита на конкуренцията  е наказала "Обзор бийч ресорт" със санкция в размер на 50 хил. лв. заради "въвеждане в заблуждение". Тогава антимонополното ведомство съобщи, че при проверка на документите е установило, че дружеството “Обзор бийч ресорт” ООД в периода октомври 2014 - януари 2015-а е заблуждавало собствениците на апартаменти и туроператорите, работещи в комплекса. Чрез кореспонденцията си до тях фирмата се е легитимирала като управител на целия комплекс, но е пропуснала да уточни пред своите клиенти и партньори, че не притежава удостоверение за категоризация на обекта на свое име.

В производството си комисията е установила, че към същия момент е налице валидно удостоверение за категоризация за същия комплекс на името на конкурентното дружество "Обзор бийч ресорт вакейшън" ЕООД. Затова ведомството прие, че кореспонденцията съдържа неверни сведения за съществени свойства на предлаганата туристическа услуга. А именно - заблуда за наличието на всички необходими за законосъобразното й осъществяване документи. При определяне на санкцията комисията беше взела предвид, че става дума за грубо нарушение на правилата на лоялната и честна конкуренция, както и обстоятелството, че изложените от дружеството твърдения оказват дългосрочно негативно влияние върху дейността на конкурент за целия сезон (ставаше дума за сезона през 2015-а).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във