Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Балкански поток" засега не носи значителни приходи на България

Реализацията на проекта "Балкански поток" на практика не е оказала влияние върху приходите, които постъпват в дружеството „Булгартрансгаз“. Това стана ясно от изслушването на служебния министър на енергетиката Андрей Живков в парламента.

Финансовите резултати на дружеството в годините преди и след пускането в действие на проекта са съотносими, уточни министърът.  "Похарчени са 2,5 – 3 млрд. лв., а резултатът е същият като предната година. Ако се твърди, че инвестицията от 2,5 млрд. лева ще се възвърне за 10 години, това означава, че тя трябва да увеличи годишният приход грубо с 250 млн. лева", каза Живков. Пeчaлбaта нa дружеството за първите шест месеца нa 2021 година e 55 млн. лв. А прeз cъщия пepиoд нa 2020 г. печалбата възлизa нa 60 млн. лв., дори има спад.

В Министерство на енергетиката не е постъпвала официална информация за унищожаване на документи в "Булгартрансгаз", посочи министърът в отговор на въпрос на депутата от "Има такъв народ" Иван Хиновски.

Министърът изказа притеснение, че финансовото състояние на енергийното дружество застрашава реализацията на нови проекти. "Имаме притеснения, че ако финансовата дейност на "Булгартрансгаз" се развива по този начин, има опасност да бъдат застрашени нови проекти. Не мога да ви кажа какви нови проекти има, защото, когато изисках инвестиционната програма на "Булгартрансгаз", тя не бе предоставена на министерството. Исках на нейна база да направя анализ дали има опасност за инвестиционната програма", съобщи Живков. 

ТЕЦ "Марица Изток 2" ще е с минимална годишна загуба, подчерта още той: "ТЕЦ-ът за втората половина на тази година прогнозно ще излезе на печалба, което не се е случвало от много време. В годишен разрез ще излезе на минимална загуба, несравнима със загубите, които генерираше до момента."

"Последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електроенергия на пазарен сегмент "Ден напред". Причините за много. Това е повишената температура при нас и в съседни държави, което увеличава потреблението неимоверно много. Независимо от това в електроенергийната система не е имало дисбаланси, застрашаващи електрозахранването на потребителите", увери ресорният министър.

Министерството се е включило на оперативно ниво, за да може да влезе в пряк контакт с ТЕЦ "Марица изток 2" и да активира всички възможни мощности, за да може ликвидността на Българската енергийна борса да се увеличи: "Това стана с известно закъснение, тъй като нормално това е реакция на оперативното управление на ТЕЦ "Марица Изток", след това на Българския енергиен холдинг. Министерство на енергетиката няма преки задължения да наблюдава пазара и да реагира по отношение на мощностите."

Facebook logo
Бъдете с нас и във