Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Балканите могат да се превърнат в най-бързо развиващия се регион

Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се регион, заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си с премиерите на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа. По покана на българския премиер в София се срещнаха лидерите на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа - министър-председателите на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски, Здравко Кривокапич.

Правителствените ръководители обмениха мнения относно последиците в сферите на сигурността, енергетиката и икономиката в краткосрочен, дългосрочен и средносрочен план. В този контекст акцент бе поставен и върху засилване на координацията и сътрудничеството в Югоизточна Европа за преодоляване на общите предизвикателства.

Премиерът Кирил петков подчерта, че в ситуация на война е от огромно значение страните на Балканите да имат координация, да работят за трансгранично сътрудничество, за икономическо сближаване и за синергия в отбранителните си способности. Министър-председателят акцентира върху свързаността по оста север - юг и паневропейския транспортен коридор номер 8, свързващ Адриатическо и Черно море, които са ключови не само за икономическото развитие, но и за мобилността в сферата на отбраната. Петков отбеляза също значението на енергийната независимост и съществената роля на втечнения газ и възобновяемите енергийни източници.

Сред акцентите бе завършването на интерконектора с Гърция, който ще позволи доставка на втечнен газ и до другите страни-членки на НАТО на Балканите. Според министър-председателя на Румъния Николае Чука с това съоръжение ще може да се постигне и диверсификация на доставките на Балканите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във