Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БАЛКАНФАРМА РАЗПАЛИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ СТРАСТИ

Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) наложи временна забрана за публикуването на търговите предложения на Балканфарма холдинг за изкупуване на акциите на дребните акционери в притежаваните от него заводи в Дупница и Троян. Мотивите бяха, че ръководството на холдинга не е предоставило коректна информация за оферираната единична цена на акция от дружествата. Членовете на комисията искат да им се представят допълнителни сведения за аргументация на цената и да се приложи обосновка и по други методи за оценка. Включително и по метода на нетната стойност на активите. Ако се използва той, излиза, че цената на търговите предложения трябва да е 19.21 лв. за Балканфарма-Дупница и 19.35 лв. за Балканфарма-Троян. А не както бе в първоначалната оферта - съответно 4.44 лв. и 4.38 лв. за книга.
Холдингът може да внесе корекции в предложенията си, като се съобрази с мнението на ДКЦК, или пък да атакува временната забрана пред Върховния административен съд. При всички случаи ще се съобразим с комисията за предоставяне на допълнителна информация, заяви за в. БАНКЕРЪ управителят на отдел Връзки с обществеността в Балканфарма Петя Попова. Но според нея тепърва ще се решава дали ще бъдат повишени и въпросните цени.
Балканфарма холдинг внесе търговите предложения за изкупуването на акциите на фармацевтичните заводи в Дупница и Троян в качеството си на техен мажоритарен собственик. Ако ДКЦК все пак одобри тези предложения при следващото им гледане, акционерите на двете дружества ще могат да продадат книжата си в рамките на един месец. След това Балканфарма холдинг, 100% собственост на исландската Фармако, ще има правото да отпише компаниите от регистъра на публичните емитенти, тъй като досега притежава по над 90% от техния капитал. В крайна сметка акциите на дупнишкия и троянския завод вече няма да се търгуват на фондовата борса, а мажоритарният им собственик ще получи възможността да увеличава капиталите им под условие. По този начин той ще може да пренебрегне правата на останалите акционери, дадени им от Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Затова всъщност е изключително важно цената на предложенията да бъде задоволителна за дребните акционери, които никога повече няма да получат пари от участията си без благословията на мажоритарния собственик и на практика инвестициите им стават свръхрискови.
Колкото до Балканфарма, за холдинга е естествено да защитава интересите си и да се стреми цената на търговото предложение да е колкото се може по-ниска. Защитата на правата на другите лица не е работа на мениджърите му, а трябва да се регламентира от нормативната уредба. Гласове за това се чуват от най-различни посоки. Най-вероятно обаче промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа ще се приемат по всички глави заедно, а не за всяка поотделно. В средите на Национално движение Симеон Втори се говори, че този нормативен акт ще се ремонтира изцяло.
В деня, в който бе избрано правителството на Симеон Сакскобургготски, депутатите от Икономическата комисия на Народното събрание Валери Димитров и Ралица Агайн подписаха писмо до Държавната комисия по ценните книжа. В него те изразяват недоволството си от цената на търговата оферта, предложена от Балканфарма. Двамата смятат, че след като печалбата например на дупнишкото предприятие е 4.71 лв. за акция, не е справедливо холдингът да предлага на дребните собственици само по 4.44 лв. за книга. Според изчисленията на депутати от НДСВ, цената на акция от дупнишкото предприятие трябва да е в рамките на 23.87-29.47 лв., а от троянското - между 15.68 и 19.36 лева. Сметките са на базата на съотношението между пазарната цена и годишната печалба на няколко големи фармацевтични компании от Централна и Източна Европа. Съдейки от анализа, това съотношение е необходимо да бъде в рамките на 6.4-7.9 пъти, докато при Балканфарма-Дупница то е под единица.
Всъщност от въпроса бяха развълнувани не само народни представители, но и цялата инвестиционна общност. На 24 юли (ден преди заседанието на ДКЦК по случая) бе пратено отворено писмо, публикувано и в сайта investorbg.com, подписано от десетки играчи на капиталовия пазар. Сред тях личаха имената на служители във водещи посредници, често с противоположни интереси на пазара като Първа финансова брокерска къща, Карол, Елана, СИБанк и ЮНИОНБАНК. Подкрепата си за това писмо дава и изпълнителният директор на фондовата борса и на Централния депозитар Апостол Апостолов. Като основен аргумент против предложената от Балканфарма холдинг цена брокерите също посочват съотношението между цената и печалбата на сходни компании от Полша, Словения и други страни от региона. Освен това Апостолов и останалите финансисти пресмятат, че неразпределената печалба на акция през последните две години за дупнишкото и троянското предприятие е съответно 14.22 и 9.22 лева. Което също е много повече от оферираните от холдинга цени.
Натискът върху ДКЦК бе усилен допълнително от група собственици на книжа в Балканфарма-Дупница. Според тях условията по предложението не съответстват на наредбата, регламентираща определянето на цената на такива оферти. Акционерите заплашиха, че ако членовете на комисията не уважат искането им за временно отлагане на офертата на Балканфарма холдинг, те ще заведат дело във Върховния административен съд.
Изключително интересен момент представляваше предложението на Балканфарма за държавните пакети в двете дружества. Мениджърите на холдинга искат да платят за акциите 90% в компенсаторни записи, както повелява законът Лучников, с обяснението, че ако държавата приеме предложението, това на практика ще бъде приватизация. Малка подробност е, че при схемата с компенсаторките държавата ще бъде ощетена със стотици хиляди левове и поставена в неравноправно положение дори спрямо останалите миноритарни акционери. Сега собственост на Министерството на икономиката са 15 хил. акции от Балканфарма-Троян и 44 хил. от Балканфарма-Дупница.
Текстът за компенсаторките мина без проблеми преди броени седмици, когато членовете на ДКЦК одобриха търговото предложение за изкупуване на книжата на Балканфарма-Разград. Източници от долните етажи на комисията обясняват този факт с положителното становище на отдел Емитенти в ДКЦК. За някои негови служители се твърди, че поддържат близки отношения със Златен лев брокери - посредника по предложенията. Естествено цялата отговорност за приемането на офертата за разградския завод се носи от членовете на надзорния орган.
На заседанието си този четвъртък ДКЦК отново не е засегнала сериозно темата за компенсаторките. Само един от седемте й членове е изказал мнение, че трябва да се препоръча на Балканфарма да преразгледа този текст. Вероятно дискусията около търговите предложения през следващата седмица ще се води именно по тази тема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във