Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БАЛКАНФАРМА ИЗЛИЗА ОТ БОРБАТА ЗА ИПК РОДИНА

Балканфарма холдинг вероятно няма да подава оферта за покупката на редакционния корпус, който е обособена част от ИПК Родина. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Георг Цветански след подписването на договора за заем на 21.5 млн. евро с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Парите се отпускат за инвестиции по внедряване на стандартите на Добра производствена практика (GMP).
Вестник БАНКЕРЪ пръв съобщи преди седмица, че Балканфарма е закупила информационен меморандум за покупката на редакционния корпус на ИПК Родина. Другите потенциални кандидати за него са фирмата на Суди Озкан София Принцес хотел и софийската Имоконсулт. Според Цветански обаче исканата от Агенцията за приватизация минимална цена от 7 млн. лв. е твърде висока. Сградата е недовършена и за дострояването й са необходими още доста средства. Ако все пак Балканфарма холдинг подаде оферта и спечели конкурса, ще превърне сградата на столичния бул. Цариградско шосе в свой административен център.
Заемът от ЕБВР, който получи Балканформа, е за четири и половина години с гратисен период от шест месеца. Обслужваща банка по него ще бъде БНП-Париба (България). Договорът бе подписан от директора на ЕБВР за нашата страна Жан-Марк Питършмит и от финансовия директор на фармацевтичния холдинг Кевин Смит. Холдингът се е споразумял и за кредитна линия за оборотни средства на стойност 3.2 млн. евро с БНП-Париба (България). Придобиването на стандарта GMP става задължително за българските заводи от отрасъла, след като от 1 април 2002 г. дори и у нас ще се продават само лекарства, произведени по тези стандарти.
Собственик на 100% от акциите на Балканфарма холдинг е исландската Фармако. При сливането на българската и исландската компании през есента на миналата година собствениците на Балканфарма - Дойче банк и Айкън фънд, придобиха 60% от Фармако. Исландците са сред водещите дистрибутори в своята страна. Акциите им се търгуват на местната фондова борса.
Балканфарма холдинг притежава над 90% от капитала и на фармацевтичните заводи в Дупница, Троян и Разград. В скоро време ще бъде обявено търгово предложение за изкупуване и на останалите книжа от тези предприятия, отбеляза Цветански. След това те ще бъдат отписани от регистъра на публичните дружества и ще се слеят с холдинга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във