Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БАЛКАНФАРМА И СУДИ ОЗКАН ЩЕ НАДДАВАТ ЗА ИПК

Три фирми са закупили информационни меморандуми до 18 май за покупката на незавършения редакционен корпус в ИПК Родина. Той е отделен като обособена част от комплекса. Новината бе съобщена от Агенцията за приватизация, като документът за участие може да се придобие и днес (на 19 май). Имената поне на двама от досега известните кандидати привличат внимание - Балканфарма холдинг АД и София принцес хотел АД. И двете фирми са добре познати на широката публика у нас. Третият евентуален купувач е фирмата Имоконсулт ЕООД.
Офертите трябва да се подадат в агенцията до 28 май. Представители на Балканфарма холдинг обаче уточниха, че имат сериозни намерения за сделката, но намират исканата от АП минимална цена от 7 млн. лв. в брой за твърде висока. Така че възниква сериозно съмнение дали ориентираният към фармацевтичния бизнесхолдинг в крайна сметка ще се включи в надпреварата.
В случай че и в последния ден (19 май) не бъдат закупени нови меморандуми, за незавършения обект остават да наддават София принцес хотел АД, чийто мажоритарен собственик - турският бизнесмен Суди Озкан, вложи доста пари у нас напоследък, и неизвестната Имоконсулт ЕООД, управлявана от Иван Ангелов и Волфганг Педрих. Парите от продажбата на замразения от години строеж на столичния булевард Цариградско шосе ще влязат в касата на ИПК Родина и това е главната причина да се изисква изцяло плащане в брой.
Междувременно на общото събрание на дружеството, провело се в сряда, стана ясно, че акционерите му ще получат като дивидент за 2000 г. по 0.33 лв. за всяка притежавана от тях книга. Всъщност решението беше предварително известно, заради правителствената разпоредба за разпределението на печалбите от държавните компании. Според нея като дивидент се дава 30% от положителния финансов резултат, след като от него се заделят 10% за фонд Резервен. Печалбата на ИПК Родина за миналата година надмина 1 млн. лв., а приходите от продажби са с 32.4% повече в сравнение с 1999 г. и достигат 14.663 млн. лева.
Държавата контролира печатницата почти напълно, като държи 94.28% от акциите й. По-малки пакети притежават инвестиционният посредник Ви Веста и бившият приватизационен фонд Акционер фаворит холдинг, а също и физически лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във