Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Байдън смята, че "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че газопроводът "Северен поток 2" е "лоша сделка за Европа". Неговата администрация ще разгледа санкциите срещу проекта, одобрени по време на мандата на Доналд Тръмп, но едва ли ще промени фундаментално позицията на Вашингтон.

Администрацията на Тръмп, подобно на администрацията на Обама преди нея, се противопостави на "Северен поток 2" с мотива, че ще засили икономическото и политическото влияние на руския президент Владимир Путин върху Европа. 

Байдън също ще се противопостави на проекта, който ще заобиколи Украйна и ще я лиши от изгодни транзитни такси.

"Президентът продължава да вярва, че "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа", заяви прессекретарят на Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

В същото време Москва и Берлин не отстъпват от позицията си, "Северен поток 2" е изцяло търговски проект.

На 26 януари бе съобщено, че Русия поднови полагането на тръби за газопровода „Северен поток” 2. Работата е започнала в териториалните води на Дания. На терен работи специализираният кораб „Фортуна”, който е собственост на руска компания.

Към днешна дата над 90% от "Северен поток 2" са завършени, твърдят от проектната компания Nord Stream 2 AG.

Очаква се Държавният департамент на САЩ скоро да излезе с доклад за компаниите, които помагат на Газпром да завърши проекта. Нагласите са, че след това Вашингтон може да увеличи натиска върху фирмите.

Вашингтон наложи санкции срещу газопровода още през декември 2019 г., в резултат на което швейцарската фирма Allseas беше принудена да спре полагането на тръбите, а работата по "Северен поток 2" бе възобновена година по-късно.

През този месец се разбра, че заради американските санкции норвежката компания DNV GL ще прекрати всички дейности по проверка на газопровода и няма да може да го сертифицира. Говори се, че и швейцарският застраховател Zurich Insurance Group се е оттеглил от проекта "Северен поток 2".

Facebook logo
Бъдете с нас и във