Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Байдън изключва Китай от изработване на правилата на световната търговия

Съединените щати и Европа, а не Китай, трябва да изработят правилата на световната търговия и технологии. За това се говори в публикувана  статия на главата на американската администрация Джо Байдън във вестник The Washington Post.

Статията е посветена на предстоящото европейско турне на Байдън, по време на което той ще вземе участие в срещата на върха на Групата на седемте (11-13 юни в курортното градче Карбис бей във Великобритания), НАТО и САЩ - ЕС (14 и 15 юни в Брюксел). На 16 юни в Женева президентът на САЩ ще се срещне  с руския лидер Владимир Путин.

"В Брюксел аз ще се срещна с шефовете на Еврокомисиията и на Европейския съвет, за да обсъдим, как САЩ и Европа да могат по-тясно да работят по глобалните предизвикателства. Ние ще отделим основно внимание на това, как да обезпечим възможността пазарните демокрации, а не Китай или някой друг, да изработим правилата за търговия и технологии през XXI век", казва Байдън. "Ние ще продължим процеса на създаване на единна, свободна и мирна Европа".

По думите на Байдън, неговата обиколка е насочена към демонстрация на възможностите да се противопоставим на предизвикателствата и да се предпазим от заплахите към света. "Независимо дали борбата е с пандемията, или за решение на засилващата се климатична криза, или противодействие на активността на Русия и Китай, САЩ са длъжни да водят света от позицията на силата", твърди американският президент. Байдън призовава за повече инвестиции в инфраструктура, за да можем да се защитим от  заплахите. Според президента на САЩ, "демокрациите ще могат да предложат" в противовес на Китай модернизация на цифровата и медицинската инфраструктура.

 

Летище "Женева" се подготвя за руско-американската среща на върха

"Предстоящата среща на Байдън и Путин е важно събитие за Швейцария, за Женева, за международните организации в Женева и, като следствие от това, и за Женевското летище", е подчертал официалният представител на аеропорта Игнас Жанера. "Ние се подготвяме с голямо старание". По неговите думи, тази работа е започнала преди около десет дни. "В Женевското летище е създадена специална група, която се събира всеки ден, за да се обсъждат всички детайли, свързани със срещата на върха. Установени са контакти и с двете страни",  съобщава Жанер. Работата по подготовката е много, тъй като все пак става дума за "среща на най-високо равнище", но "ние се радваме да изпълним мисията си, която ни е доверена", отбелязва той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във