Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БАИ раздаде наградите "Инвеститор на годината"

За дванадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи наградите "Инвеститор на годината" 2017 , с които отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година

В срока за номинации  са били  получени  над  70 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, представени  от министерства, от областни администрации и общини.  След дискусии и оценка  журито е допуснало  до финала на конкурса  18 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2017 година.

Вицепремиерът  Томислав Дончев връчи голямата награда  "Инвеститор на годината" 2017-а  на управителя на  централизирани дейности "Лидл България”  Бисер Инчовски заради направената  инвестицията в Ямбол за Логистичен център "Кабиле". Размерът й е над 80 млн. лева.  Логистичен център "Кабиле" е вторият логистичен център на "Лидл България", открит през юли 2017-а. Това е единствената логистична база у нас, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво "Отлично" - доказателство за високата енергийна ефективност, повишените екологични норми, изключителната устойчивост и функционалност на базата. В компанията, която идва у нас още през 2010-а, работят  над 2300 служители в 86 магазина в 45 града и два логистични центъра.

Нарграда за инвестиция на зелено беше връчена на Оливие Керюел, директор на компанията "Латекоер България", която е ситуирана в пловдивската индустриална зона Марица. Общият  размер на инвестицията е 20.7 млн. лева. За година, откакто е у нас, компанията е открила 175 нови работни места.  Тя е специализирана в производство на структурни компоненти - подсистеми за самолетостроенето като врати, електрически шкафове и шкафове за авиационна електроника. Компанията майка  "Латекоер" е със стогодишна история и е  доставчик от първи ранг на световните самолетостроителни компании като "Airbus", "Boeing", "Bombardier", "Embraer" и "За инвестиция в човешки капитал" беше отличено  русенското еднолично дружество с ограничена отговорност  "ВИТТЕ Аутомотив България“. То  е регистрирано в България през 2008 -а, но реално  производството му  започва през 2010 година. Общият размер на инвестицията е 12 млн. лв,  открити са  830 нови работни места. Тя произвежда автомобилни заключващи механизми, ключалки за автомобилни, седалки и размерни компенсатори за автомобилната индустрия. Продуктите се доставят до над 200 клиентски завода по цял свят. От името на компанията наградата получи  Цанко Цаков от Германо-българска търговска  индустриална камара

За инвестиция в разширяване на бизнес  награда получи "Ролпласт Груп" АД заради инвестицията си от 10. 800 млн. лв. в община Костинброд. Компанията е на българския пазар от 17 години. Открива свои представителства в съседните държави и поддържа стабилни партньорства с редица контрагенти от ЕС. В изпълнение на проекта си за изграждане на производствена база през изминалата 2017-а беше построено ново производствено хале с площ от 11 170 кв. метра.

Наградата за "Иновативен бизнес"  получи  "Интернешънъл Пауър Съплай" АД(IPS). Тя стана известна преди година, когато  беше избрана да участва в петгодишен проект на стойност 1.8 млрд. евро за модернизиране на петролопроводи в Близкия изток. Акционерното дружество беше избрано да  изпълнява поръчка за 680 млн. евро в Близкия изток. То е създадено като  семейна фирма преди 28 години от инженер Стоил Трифонов. Компанията има различни разработки на системи за топло- и електрозахранване в телекомуникациите, отбраната и енергетиката. Проектът, който дава тласък на фирмата, е модулната система Еxeron - продукт за зони без електрическа мрежа, който комбинира слънчеви панели, вятърни перки и батерия, а компютърната част командва кое кога да ползва и складира по най-изгодния и сигурен начин. Преди  година компанията е  била отличена за иновативния си бизнес и от известния инвеститор и изобретател Илон Мъск.

Ангажиментът на компанията към  мегапроекта е да осигури подаване на ток към тръбопроводите, което да ги предпази от ръжда, обясни преди година  синът  на основателя на дружеството и негов мениджър Александър Рангелов. Заради гигантската поръчка IPS започна да строи предприятие  в Кърджали, като в плановете му влизаше и изграждане на фабрика в Бургас.  Именно заради откритите от дружеството 256 нови работни места и инвестицията си в  Кърджали, която е  за  15 млн .лв., то беше отличено.

Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции получиха  още няколко компании. За  успешен стартъп наградата беше връчена на  "ШКОЛО БГ". Това е платформа за дигитална трансформация на училища. Продуктът подобрява комуникацията между директор, учител, ученици и родител и автоматизира част от административните процеси в училище. Екипът  е от 10 души, а техният продукт се използва от   450 училища. Сайтът е в топ 50 на най-посещаваните български сайтове с над 300 000  потребители.

За най-успешна община беше определена Шумен. Кметът й Любомир Христов  получи отличието  благодарение на общите усилия и на доброто партньорство с Българската агенция за инвестиции и в резултат на активната съвместна работа на новия кметски екип  с ръководството на Индустриалния парк. Тук са привлечени инвестиции за над 80 млн. лева. Предвижда се да бъдат открити над 1000 работни места.

В категорията "Сливане или придобиване" наградата беше връчена на дъщерното дружество на водещата световна компания за торове "ЕвроХим Агро България". Тя стъпи у нас през миналата година, като по този начин  обедини активите на водещата компания за дистрибуция на торове "Агрикола България" ЕАД, придобита през март 2017-а, и опита на глобалния бизнес на "ЕвроХим", като  целта на групата е да се превърне във водещ доставчик на торове за Европа.

Специална награда на Българска агенция за инвестиции беше дадена на "16+1 Логистичен център и на Павилион за електронна търговия - България“, който стартира преди година с проект на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Изградена е и електронна платформа за производители и търговци от тези страни. Целта и е да се превърне в работещ модел за привличане на инвестиции за изграждането на логистична инфраструктура, транспортна мрежа, бази за оперативно съхранение, преработвателни предприятия и други съоръжения, свързани с бързо развиващата се електронна търговия. Вече успешно е развита първата фаза на проекта и на територията на Тракия Икономическа зона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във