Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Багери разравят „Слънчев бряг“

Багери разравят меката на сивия курортен сектор - „Слънчев бряг“. Ликвидацията на половинвековния битпазар и на купищата незаконни обекти, които наситиха „Слънчев бряг“ до самата плажна ивица, започна с бясна скорост. Години наред всички уж се възмущаваха от изпъстрения с висящи гащи и чорапи пейзаж, гарниран с миризма на дюнери и кебапчета и най-различна воня, мнозина началници се клеха, че ще го разчистят, но така и никой не посмя да пристъпи към неговото премахване. Досега.

Стартът на събаряне на незаконни постройки по плажа беше даден  в края на миналата седмица, когато вицепремиерът Валери Симеонов обяви началото на „прочистването“. Веднага след това, новият стопанин на "Слънчев бряг - Север", акционерното дружество "Булимпекс", започна да разрушава незаконно изградените заведения върху бреговата ивица. Операцията започна със събарянето на емблематичния бар "Бикини", и то в присъствието на министъра  на туризма Николина Ангелкова.

Наемателят на ивицата е категоричен, че ще премахне всичките 300 обекта, които предшественикът му е настроил незаконно. Заканата обаче едва ли ще може да се реализира напълно, тъй като новият концесионер на плажа влезе във владението му доста късно. Причината беше, че предишният дългогодишен чорбаджия на плажа - фирма "Сънинвест" (за зулумите на която в. „БАНКЕРЪ“ е писал), чийто договор бе прекратен заради "системни нарушения", отказва да го предаде на държавата въпреки решението на правителството за разтрогване на контракта. Фирмата заведе и съдебно дело заради прекратяването на контракта си, но резултатът от него едва ли ще стане известен скоро. Новият концесионер влезе във владение на държавната брегова ивица, предадена му от служебното правителство едва през месец май.

Сега "Булимпекс"АД започна с премахването на част от преместваемите обекти, които остават извън обсега на одобрената в договора схема. Тук е моментът да припомним, че основният мотив за прекратяване на концесията беше, че именно те надхвърлят с близо 8000 кв. м допустимата по контракт площ от 4600 кв. метра. Култовият бар, две от най-оборотните заведения на плажа, които са с бетонни основи и павилиони за дюнери, които заемат площ от около 1200 кв. м, също вече отидоха в историята.

Адвокатът на новия концесионер - Николай Борисов, разясни намеренията му с думите: „Следващия летен сезон Северният плаж в "Слънчев бряг" ще има съвсем различен облик.“ Разбира се, до началото на този сезон това обещание не може да бъде изпълнено, тъй като забраната за строителство изтече на 15 май, а очевидно работата, която има да се свърши, ще отнеме повече от пет дни (заповедта за въвод е дошла едва на 10 май). След края на сезона обаче фирмата концесионер се ангажира да събори и останалите преместваеми обекти. Засега тази дейност се ограничава до премахване на обектите, при които има излят бетон - масивните, и тези, които закриват гледката към морето, обясни адвокат Борисов.

Според договора на новия концесионер през този летен сезон цените на плажните принадлежности на плажа са съответно по 8 лв. за чадър и шезлонг. Цените са с два лева по-ниски от миналата година.

Разчистването на незаконни обекти в "Слънчев бряг" не спря - освен на плажа бяха изрити и други десетки павилиончета и сергии в най-големия ни курорт. Вече са съборени 70 такива обекта. На практика обаче незаконните павилиони, сергии и каравани в комплекса по груби сметки са над две хиляди. Те обаче няма как да бъдат премахнати сега - това ще стане след края на туристическия сезон, категорични са хората от Министерството на туризма и обещаха на прага на следващото лято в "Слънчев бряг" да не остане нито един незаконен обект.

Бараките и сергиите, които от години въртят търговия на черно, ще имат възможност да продължат дейността си за последен сезон. Очаква се скоро да бъде сформирана ведомствена комисия на Министерството на туризма, която ще опише незаконните обекти в курорта, за да не се появят ексцесии, когато започне голямото събаряне на обекти през есента.

Вицепремиерът Симеонов се закани освен да прочисти курорта да поиска от законотворците и въвеждането на  патентен данък върху т.нар. апарт хотели. В голямата си част те са собственост на руски граждани. Според него това са апартаменти, чрез които на практика се осъществява туристически бизнес, а техните собственици не плащат за него и лев на държавата. Той съобщи, че има хора, които притежават  по десетина апартамента и на практика работят като хотелиери. Въпросът вече бил обсъден и с финансовия министър Владислав Горанов.

Симеонов се е вгледал и в подготовката на предстоящия туристически сезон. Предприемат се стъпки за ускоряване на процедурата за издаване на работни визи на българи от Молдова и Украйна. За целта ще бъдат открити центрове за подаване на документите във Варна и Бургас, каза Симеонов. В момента единственият такъв център е в София.

Очевидно стартът  на летния туристически сезон „запали“ фитила на промените сред новите-стари управляващи. Дали обаче до края му той няма да бъде „загасен“ от заинтересованите играчи на този пазар? Въпросът засега няма еднозначен отговор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във