Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Баба Марта ще „зарадва“ управляващите с нови еко-протести

Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” организират нов национален протест против унищожаването на природата по Черноморието,  съобщават от двете граждански сдружения. На 1 март организаторите на протеста призовават всички, които застават зад инициативата им да изразят публично своето недоволство от  неспазените обещания на управляващите и допускане на купища нарушения, увреждащи природата.

Екозащитниците ще продължават да настояват за  забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. След скандала с „обърканата“ заповед на министерството на околната среда и водите, за който „Банкеръ“ информира още в края на миналия месец в публикацията си под заглавие „Игра за последно десет...или за 250 милиона?!“ , еколозите искат от министър Емил Димитров,  новата му заповед  за обявяване на защитена зона “Камчия” задължително да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки.

Те съобщават, че въпреки обещаното от Министерството на околната среда и водите възобновяване на процедурата на 5 февруари, до този момент, нов вариант на заповедта не все още не е качен на сайта на ековедомството и обсъждането по поставените проблеми не е започнало.

Зелените продължават да настояват, правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци и да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост.

Те са категорични, че министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да промени предназначението на урбанизирани терени в района на Камчийски пясъци и да върне статута им като горски и земеделски територии.

Припомнят, че той е длъжен да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост. Настояват той  да започне процедура по тяхното отчуждаване и то на цените, на които са оценени при направените замени.

От двете организации настояват още  да се създаде единна и актуална карта в Кадастъра , която да отразява всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване.  Тема, която продължава да стои на дневен ред още от лятото на миналата година, когато

проучване на гражданската инициатива “Зелени закони” показва, че в кадастъра са картирани само половината от известните дюни в България. От тогава до днес те продължават да питат министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова - ЗАЩО?

Природозащитниците настояват за спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец. Както вече стана известно вчера, Административният съд в Бургас вече обяви за нищожно „строителното разрешително“ за изграждането на курортния комплекс "Алепу вилидж" в защитената местност Алепу край Созопол, като изрично посочи в мотивите си, че са в хода на съдебното производство са установени документни и други престъпления, а строителното разрешително е издадено в противоречие с материалните разпоредби на закона. Ако върховните магистрати потвърдят това решение, „подпорната“ стена на Алепу, ще трябва да бъде премахната.

От двете еко-организации настояват да бъде изпълнено обещанието на Парламентарната група на ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, с които да бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг.  Искането им е да законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. В съобщението си за предстоящия протест, еколозите казват, че въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във