Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Азерският газ ще бъде доставян от 1 юли, обяви Петков

"Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от 1 юли." Това съобщи премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос на депутата Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" по време на блицконтрола в парламента. По думите на премиера това показва, че когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. Той посочи, че връзката през Неа Месемврия дава пълната възможност да вкарваме цялото количество на азерския газ. 

Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Както знаете, ние успяхме да договорим много добри цени от САЩ, много под европейските пазарни цени", подчерта Петков.

Жечо Станков от групата на ГЕРБ-СДС попита на каква цена ще дойде газът от САЩ в България и кой е доставчикът. България няма как да резервира капацитет на терминала в Ревитуса, защото капацитетът за юни е изцяло пълен, каза депутатът.

Министър-председателят отново увери, че цената е по-ниска от тази, на която купувахме от "Газпром", както и от текущата пазарна цена на "Газпром". Ще бъде директна доставка от американска компания без посредник, уточни той. Между "Булгаргаз" и американската компания в момента има сключен договор, който позволява тази доставка да бъде факт. "А това, че не сте открили начин как тези кораби да бъдат вкарани в газовата система, значи, че нямате цялата информация. Мога да ви уверя, че и двата кораба ще бъдат не само доставени, но и вкарани в нашата енергийна система", обърна се премиерът към депутата от ГЕРБ.

"Това, че сте отишли до Одрин и сте видели, че паламудът е с 10 стотинки на килограм по-евтин, не означава, че сте договорили по-евтина риба за България", репликира го Станков.

"Наистина признавам, че нямам никаква идея за паламуда в Турция", отговори му премиерът. Той обаче увери, че българското правителство ще покаже, че през всичките тези години диверсификация не е имало, не защото не е могло да има, а защото е нямало желание за това.  

На въпрос на "Възраждане" във връзка с предложената от Европейската комисия поетапна забрана за руския петрол, Петков каза, че в този момент от ЕК разбират, че България не е в позиция да се откаже от руския нефт и биха сложили страната ни в списъка на държавите с възможност да продължат вноса, тъй като нашата рафинерия наистина е зависима към момента от руските доставки. "Ние сме в постоянна връзка с рафинерията на "Лукойл" и те ни уверяват, че имат план и няма да останем без гориво, но не искаме да влизаме в този сценарий", отбеляза премиерът.

Продължаваме конструктивния диалог, но няма да бъде подписано нищо конкретно. Така министър-опредседателят отговори на въпрос на депутата от парламентарната група на "Има такъв народ" Виктория Василева за предстоящо посещение в Република Северна Македония.

"Г-н Петков, на 22 май ви предстои посещение в Северна Македония, където се очаква да проведете, предполагам, съвместно заседание, на двете правителства. Това заседание на двете правителства в пълен формат ли ще бъде или просто посещение със заведени от вас министри? И ще бъде ли подписан някакъв документ, какъвто и да е той, с премиера на РСМ?", попита Василева. Петков отвърна, че срещата не е финализирана още в точния ѝ състав.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във