Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Азерски газ потича към Европа до 2020 година

Вицепрезидентът на държавната петролна компания на Азербайджан Виталий Беглярбеков обяви, че работата по изграждането на Южния газов коридор, по който ще се транспортира природен газ от находището Шах Дениз през Турция до Европа, върви по план. Стойността на газопровода ще е 40 милиарда долара.

Първите количества азерски природен газ ще достигнат до Европа до 2020 година. Още през юли тази година обаче Азербайджан ще започне да изпраща газ за Турция по газопровода Трансанадолски газопровод (TANAP), известен още като Южния газов коридор.

Последната част от него е отсечката Баку - Тбилиси - Ерзурум -Истанбул - ЕС, известна като Трансатлантическия газопровод. За нея вече има отпуснато финансиране от Европейската инвестиционна банка в размер на 1.5 млрд. евро.

Очакванията на министъра на енергетиката на Азербайджан Натик Алиев са, че доставката на газ за България, Гърция и Италия ще започне до 2020 година.

Преди месец премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Азербейджан. Тогава Борисов изказа надеждите си, че Азербайджан ще помогне в газификацията за България.

Президентът Илхам Алиев на свой ред подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа.

"Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, обясни пък премиерът Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във