Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Азерската СОКАР ще инвестира у нас

Бойко Борисов и Илхам Алиев

Азерската петролна компания СОКАР ще инвестира в газоразпределителната система на България още тази година. През 2019-а и 2020-а можем да завършим това, което години наред договаряхме, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев по време на форум в Баку.

"България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ  с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа. Азербайджан е един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център "Балкан". Миналата година стартира предпроектно проучване за изграждане на хъба, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни", обясни Борисов.

Борисов запозна Илхан Алиев с дейността на проектната компания ICGB, а именно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка между България и Гърция. Според плановете строителството на интерконектора трябва да започне до средата на тази година и да приключи през 2020-а заедно с пуска на газопровода TAP. По него ще бъдат доставяни за България договорените с Азейбарджан 1 млрд. куб м. синьо гориво годишно от находището Шах Дениз. Ето защо нашата държава очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което ще разчитаме и на подкрепата на азербайджанската страна.

"На практика след 2020-а азербайджанският природен газ от Шах Дениз ІІ ще задоволява около 25-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната ни сигурност", категоричен беше Бойко Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във