Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Азербайджанската SOCAR няма да плаща за руски газ в рубли

Баку няма да се разплаща за руския газ в рубли. Това са съобщили в агенция "Интерфакс" от  пресслужбата на азербайджанската нефтена компания SOCAR.

По този начин ръководството й опровергава информацията за възможно заплащане на доставките на руски природен газ в рубли, която  по-рано беше публикувана в някои медии.

"В понеделник в някои медии беше разпространена информация, че Република Азербайджан ще заплаща в рубли стойността на природния газ, импортиран от Русия. Тази информация не отговаря на действителността", заявяват от SOCAR.

Сега Азербайджан получава руско синьо гориво на основата на договора за сезонен обмен на природен газ. Той е сключен през лятото на 2021 година между държавната компания "Азерконтракт" и групата "Газпром". Документът е срок на действие до 2023 година и предвижда взаимни доставки на синьо гориво между двете съседни страни. Баку изпраща природен газ на Москва през лятото, а от Русия се връща към Азербайджан през зимата. Обемите на доставки ще зависят от нивото на добива и потреблението на газ в Азербайджан през летните месеци. Министърът на енергетиката на Азербайджан Пярвиз Шахбазов съобщи, че договорът предвижда доставки на 0.5 млн. кубически метр газ на ден. През миналата година държавната компания е осигурила доставки в Русия на 326.5 млн куб. метра синьо гориво в рамките на контракта за сезонен обмен на природен газ.

На 25 април директорът на департамента "Страни от Общността на независимите държави" в Министерството на външните работи на Русия Денис Гончар заяви, че около 30% от цялата търговия между Русия и Азербайджан се извършва в рубли.

Азербайджан 

е държава на западния бряг на Каспийско море. Тя е членка на Съвета на Европа от 2001 година. Понякога е считана за част от Европа, макар че според ООН страната е в Югозападна Азия, като следствие от географското положение на по-голямата част от територията ѝ, която попада в Азия. Столица на страната е Баку.

Дейността на SOCAR на територията на Азербайджан е свързана с проучване на нефтени находища в морето и на сушата, добив, транспортиране на нефт и природен газ, на кондензат и продажба на получените от тях продукти след преработката им на крайни клиенти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във