Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Автомобилните производители в България предлагат онлайн регистрации в КАТ

От Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители (АПП) в България предлагат в страната да се създаде единен регистър за автомобилите, държавна скрапинг програма, която да подпомогне закупуването на екологични коли и онлайн регистрация на новите автомобили в КАТ. 

С оглед на епидемиологичната обстановка в България, според представителите на асоциацията, възможността за онлайн регистрация на автомобилите е много важна стъпка, като по този начин се цели намаляването на опашките в КАТ с до 15 процента. 

"Електронната услуга ще се извършва с помощта на електронен сертификат на автомобила, издаден от производителя. Тези сертификати се подават към европейска организация, наречена EUCARIS. На базата на подаван от нас VIN-номер на автомобила, от Пътна полиция ще могат да теглят този сертификат и така по електронен път да се извършва регистрацията. Очакваме процесът да стартира през следващата година", заявиха от ААП.

От асоциацията отбелязват и друг голям проблем в България, а именно това, че страната ни разполага с най-стария автопарк в Европа. По официални данни, в края на миналата година средната възраст на автомобилите у нас е над 18 години. Новите коли, на възраст до 5 години са едва 6%, а тези под 10 години – 7%. Над 70% са автомобилите, които са над 15-годишни. 

Затова браншовата организация предлага създаване на дългосрочна държавна програма за бракуване (скрапинг) на стари автомобили от всички категории и класове. Тя би могла да насърчи замяната на част от неефективните, необорудваните със съвременни системи за активна и пасивна безопасност, силно замърсяващи превозни средства с нови автомобили. Тази програма ще стимулира автомобилния пазар за преодоляване на последиците от COVID-19, а също така ще подпомогне и фирмите от бранша в този труден момент.

"Пандемията оказа значително негативно икономическо и финансово въздействие върху автомобилната индустрия, включително и на българските компании, работещи в сектора. От началото на кризата намалението на оборота от дейността на членовете на ААП е близо 35 %. Проучването на въведените в европейските държави (22 от 28!!) подобни програми с икономически стимули за увеличаване на пазарното търсене на нови автомобили е подобрило значително състоянието на автопарка в тези страни, намалило е броя на пътните инциденти и е подобрило чистотата на въздуха", заяви Храбрин Иванчев, председател на ААП.

Предлаганата скрапинг програма е с няколко основни елемента. Всеки гражданин в България, който предаде за бракуване/разкомплектоване употребяван регистриран автомобил с първа регистрация преди 01 Януари 2005 г. или с екологична категория от „Евро 1” до „Евро 3” (над 15 год. възраст) да получи бонус при закупуване на фабрично нов автомобил, от категория М1 и N1, без ограничения в сегментите. 

Бюджетът, предвиден за програмата е 50 350 000 лв., като се очаква, че тя не само ще стимулира обновяването на автомобилния, но ще има положителен ефект и за държавния бюджет на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във