Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Автомобилен гигант разширява производството си в България

Една от най-големите компании в автомобилната индустрия – германската „MAHLE”, планира ново разширение на производството си в България. С него страната ни ще се превърне в един от основните ѝ производствени центрове. Това стана ясно на среща във Франкфурт между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Вилхелм Емперхоф, член на ръководството на концерна.

MAHLE има годишен оборот от 12,3 милиарда евро, а за нея работят 77 000 служители в 170 производствени предприятия и 15 изследователски и развойни центрове по света.

В момента в България оперира дъщерното им дружество BHTC, което е ситуирано в индустриална зона Божурище. В него работят 400 човека като плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години. Ще се обхване производството на нови компоненти, а в дългосрочен план размерът на дружеството има потенциал да се утрои.

„Можете да разчитате на пълна подкрепа на държавата в реализирането на тези планове. Основен приоритет на екипа в Министерството на икономиката е развиването на индустриалните зони“, подчерта Манолев.

Той обясни, че към момента се работи за изграждане на железопътен терминал индустриалната зона в Божурище и подобряване на връзките с публичния транспорт. Също така се развива инфраструктура, която да отговаря на специализираните нужди на компаниите от автомобилния сектор и производителите на части и компоненти.

Заместник-министърът представи и мерките за намаляване на административната тежест от страна на правителството и насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във