Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Автомагистрали" ще строи 66 км от пътя Видин - Ботевград за над 1 млрд лева

Държавното дрежуство „Автомагистрали“ ще изгради 65,8 км от път I-1 Видин - Ботевград, в участъка между пътен възел „Макреш“ и обходния път на гр. Монтана.

Агенция „Пътна инфраструктура“ възлага дейности по допълнително проектиране и изпълнението на строително-монтажните работи, тъй като Министерството на регионалното развитие и благоустройството е едноличен собственик на 100% от капитала на „Автомагистрали“ ЕАД и правата на държавата в дружеството се упражняват от ресорния министър. Пътната агенция също е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към министъра на регионалното развитие и благоустройството. Договорът е на стойност 1 083 000 000 лв. с ДДС.

Срокът за изпълнение е различен за всеки участък - от 28 месеца до 32 месеца. Трасето е разделено на пет участъка. 

Направлението Видин - Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на регионалното министерство, защото  модернизацията на трасето от „Дунав мост II“ ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

На 19 август 2020 г. правителството осигури до 379 000 000 лева допълнително по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2020 г., с което са осигурени първите средства за обезпечаване на строителството.

В момента се изграждат общо 62,6 км от пътя Видин - Ботевград. През миналата година работата започна от едни от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград /33 км/ и Видин - пътен възел „Макреш“ /29,6 км/. За ускоряване на строителството на пътя между Мездра и Ботевград трасето е разделено на два участъка - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във